CEOS introducerar framforskat framtidsmaterial

Accoya, ett acetylerat trä med överlägsen hållbarhet och minimal miljöpåverkan håller på att slå sig in i dörr- och fönsterindustrin. I Sverige är det CEOS som introducerar materialet.

20150225_accoya

I Storbritannien har materialet Accoya tagit stora marknadsandelar inom dörr- och fönsterindustrin tack vare dess bevisat överlägsna hållbarhet. Det lämnar minimalt koldioxidavtryck och är extremt formstabilt. Nyligen har CEOS fått Sverigeagentur på detta framtidsmaterial.
– Det har rönt ett stort intresse hos arkitekter. Man lämnar 50 års garanti obehandlat i utomhusmiljö. Vi har ett antal dörr- och fönstersnickerier i Sverige som nu testar den här produkten. Vissa har tillverkat en dörr och låtit den stå över vintern för att testa och de första resultaten är fantastiska, säger Urban Stenevi, vd CEOS.

Accoya-trä kommer från förnyelsebara skogar och tillverkas med hjälp av en giftfri process, ”acetylering”. Visserligen är det fyra gånger så dyrt som vanligt trä, men själva träet utgör bara en liten del av produktionskostnaden av exempelvis ett fönster, menar Stenevi.
– Färg, maskinkostnad, arbetskraftskostnad är stora delar i det hela. Fönstret blir inte fyra gånger så dyrt, det kanske blir 6-7 procent dyrare, säger han.

Urban Stenevi.
Urban Stenevi.

I olika forskningsprojekt har man jämfört Accoya-trä med vanligt trä i extrema utomhusförhållanden. Bland annat har man i en japansk fältstudie sänkt ner pålar tillverkade av vanligt trä respektive Accoya i mark med termiter och rötsvamp. Efter två års tid var de vanliga träpålarna i stort sett uppätna medan Accoyapålarna förblev helt oskadade.

Materialet finns att se och känna på i CEOS Showroom i Studio B3 i centrala Stockholm. Dit tar sig arkitekter och inredningsdesigners för att få inspiration till sina projekt och CEOS förser dem med materialprover. Där har de även hållit föreläsningar om materialet. Så sakteliga börjar Accoya bli känt i branschen.
– Accoya-trä har i särklass bäst klassning när det gäller att inte slösa på jordens resurser. Materialets så kallade carbon footprint – koldioxidavtryck – är minimalt i jämförelse med exempelvis aluminium.

Hållbarhet i dubbel bemärkelse, sålunda.