Tunga namn på invigning av järnvägsskola

Under fanfar steg hedersgästerna ur rälsbussen på Brinellgymnasiets station för att inviga den nya utbildningen.
Invigningen skedde genom att knyta - inte klippa - band.

Det var en stor tillställning när Nässjö Järnvägsskola vid Brinellgymnasiet invigdes fredagen 20 april. Lennart ”Aktiestinsen” Israelsson, finansiär till skolan, anlände tillsammans med övriga huvudpersoner under dagen, bland annat landshövding Minoo Akhtarzand, Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd och SJ:s/Infranords ordförande Jan Sundling.

Bygglärare Lars Svensson, som i allra högsta grad varit inblandad i själva bygget av skolan, välkomnade gästerna som sannolikt uppgick till ett par hundra. Svensson växelverkade med Nässjö Näringsliv AB:s Holger Jonasson om att intervjua de personer som ligger bakom skolan, bland annat Pia Bergqvist, tidigare Banverket, Åsa Eriksson, rektor på Brinellgymnasiet samt arkitekterna Ruben Albertsson och Martin Westberg. I sammanhanget passade intervjuarna på att uttrycka både glädje och tacksamhet för det stöd man känner och för den inspiration man mött från dagens speciella gäster: infrastrukturministern, SJ/Infranords ordförande och landshövdingen.

Catharina Elmsäter Svärd, Minoo Akhtarzand och Jan Sundling höll varsitt anförande där de lyfte fram Nässjö som en ypperlig stad för en järnvägsutbildning, och betonade dessutom behovet av god kompetens inom järnvägsbranschen.

Invigningen genomfördes genom att två dressiner, med infrastrukturministern och rektor Åsa Eriksson i den ena, och landshövdingen och SJ:s ordförande i den andra, möttes på mitten och stannades av Lennart ”Aktiestinsen” Israelsson. Förre rektorn Jan Andersson höll ett invigningsanförande, varpå ett band knöts mellan de mötande dressinenerna som en symbol för det starka samarbete som krävs för att iscensätta en satsning av denna storlek.
– Det är ofta brist på utbildad personal som skapar för höga kostnader eller förseningar. Det behövs utbildad personal. Ungdomar väljer idag att arbeta på Apple, MTV eller liknande – då ska man välja järnvägssidan istället. Det handlar om att få folk att göra de valen, sade Jan Sundling efteråt, ordförande för SJ och Infranord.

Efter invigningen på det 200 meter långa järnvägsspåret återvände gästerna till den goda värmen i de fina utbildningslokalerna. Här intervjuades Lennart ”Aktiestinsen” Israelsson av Lars Svensson. Byggansvarige Tommy Ekedahl från Nässjö Bygg talade liksom kommunstyrelsens ordförande Bo Zande och BU-nämndens ordförande Leif Ternstedt.

Projektledare Kenneth Evaldsson sammanfattade och slutligen kunde den trumpetspelande arkitekten Ruben Albertsson avslutade med ”Amazing grace” innan rälsbussen återvände till Nässjö Resecentrum.

[nggallery id=37]