TURABs ägare utsedda till Årets Företagare

Ingvar Andersson och Christer Abrahamsson, ägare av TURAB, har utsetts till Årets Företagare i Nässjö kommun.
Claes Johansson, vd NNAB, Christer Abrahamsson och Ingvar Andersson, TURAB, Jörgen Iderfjell, Företagarna, Kurt Johansson, Kommunfullmäktiges ordförande.
Claes Johansson, vd NNAB, Christer Abrahamsson och Ingvar Andersson, TURAB, Jörgen Iderfjell, Företagarna, Kurt Johansson, Kommunfullmäktiges ordförande.

Årets Företagare i Nässjö kommun heter Ingvar Andersson och Christer Abrahamsson, som tillsammans äger företaget TURAB, Turbin & Regulatorservice AB. Företaget tillverkar, underhåller och renoverar vattenturbiner för småskalig vattenkraft.
– Det är väldigt roligt att få den uppmärksamheten, vi har drivit vår verksamhet i 32 år och det känns som ”äntligen”. Det är jättekul, säger Christer Abrahamsson, vd.

Företaget har genom åren tuffat på stabilt utan att behöva avskeda personal eller hamna i obestånd. När Christer Abrahamsson kom in i företaget var de sju anställda, idag är de 35.
– Ett signum för vår verksamhet är att vi inte har varit gasellen, vi har varit sköldpaddan, säger han.

Långsamt men säkert har de tagit sig framåt genom åren. Under de senaste fem åren har de gjort stora investeringar i tomtmark, maskiner och byggnader och har nu en ”kostym att växa i” för fortsatt expansion. Kunderna kommer kontinuerligt med högre krav, och TURAB antar utmaningarna genom att hela tiden skaffa sig de resurser som krävs. Att bli utnämnd till årets företagare är inte obetydligt för ett företag som ofta flugit under radarn.
– Det kommer att göra oss lite mer kända på orten här, vi har jobbat i det tysta och inte varit med så mycket i offentliga sammanhang. Jag hoppas att det kommer att stärka oss lite på arbetsmarknaden, att det blir lättare att rekrytera. Man måste vara en attraktiv arbetsgivare om man ska få det rätta folket, säger Christer Abrahamsson.

Priset för Årets Företagare delas ut av en jury bestående av representanter från Nässjö Näringsliv AB och organisationen Företagarna. Motiveringen för årets pris lyder:

Företagarna tillverkar och effektiviserar vattenturbiner för produktion av miljövänlig och förnyelsebar el.
Det finns en teknisk höjd i företaget med konstruktion och utveckling. Företagarna har jobbat med att plocka in praktikanter, på ett generöst sätt har de delat med sig av kunskap till andra företagarkollegor där även nationella förutsättningar diskuterades för kraftnäringen och där man påverkar branschen på nationell nivå.
Ledningen skapar en trivsel och en god anda, vilket gör att människor stannar och växer med uppgifterna. Nyckeltal visar att företaget växer med en starkare rörelsemarginal än de flesta internationella aktörerna.
De sätter Nässjö på kartan via sina internationella projekt på Nya Zeeland, i Honduras och i Kina där man varit så innovativa att man fått leverera rusningsvakter till världens största vattenkraftverk.
Företagarna var tidigt ute och fick kvalitetscertifiering. För TURAB innebär kvalitet tillförlitlighet, prestanda, leveranssäkerhet och god servicegrad.
Företagarna satsar framåt och har byggt till och investerat i fortsatta produktivitetsförbättringar. Personalens kunskap lyfts fram och det finns en stor öppenhet i företaget med träffar varje vecka och där resemontörer informeras ute på fältet.