UngDrive formar morgondagens entreprenörer

Större självförtroende, mer mod och en större chans att starta företag – de är några av frukterna av UngDrive, en möjlighet för ungdomar att sommarjobba som entreprenörer.
Stefan Falkboman och Drazen Crnoja
Stefan Falkboman och Drazen Crnoja

Dröm stort – börja smått. Det är mottot för UngDrive, som i sommar ska locka ett tjugotal Nässjöungdomar att sommarjobba som egenföretagare. Konceptet riktar sig till niondeklassare, samt ettor och tvåor på gymnasiet. Stefan Falkboman, verksamhetsledare för UngDrive, har sett hur satsningen har gett ungdomar stora lärdomar för framtiden.
– Det ger verktyg för att skapa sitt eget drömliv, oavsett om det är att driva ett företag eller om det är att bygga någonting, hjälpa andra människor eller att få ett drömjobb. Entreprenöriella verktyg är a och o i det sammanhanget. Det är hela drivkraften till varför vi tycker att det är roligt att jobba med det, säger han.

Deltagarna i UngDrive samlas på en veckas kickoff i början av sommaren, där de inspireras och utbildas. Därefter har man tillgång till en mentor för avstämningar och feedback under resans gång. Deltagaren tar fram en affärsidé som han eller hon sedan arbetar med att marknadsföra och sälja under sommaren. Drazen Crnoja är egenföretagare och har engagerat sig som mentor i satsningen.
– Oavsett om de sedan går vidare och startar företag eller inte, så är det verkligen att lära för livet, man lär sig så mycket. Man får bättre självförtroende, som vi såg i utvärderingarna, man växer som människa och det är något som alla som går i skolan borde få uppleva. Jag brinner själv för att hjälpa unga att utvecklas och inse att de är kapabla till så mycket mer än de tror, säger Drazen.

I utvärderingar av UngDrive visar det sig att erfarenheten har varit gynnsam i flera avseenden. Bland annat känner sig 80 procent av deltagarna modigare efter UngDrive, 90 procent har fått ökat intresse för företagande och 74 procent har fått större självförtroende.

Läs merUngDrives hemsida där det finns möjlighet att anmäla sig som deltagare. Anmälan ska vara inskickad senast 20 april.