Parkgårdens ombyggnad startar

Vecka 48, med start den 28 november drar ett mycket stort byggprojekt igång i Nässjö. Det handlar om servicehuset Parkgården som skall genomgå en grundlig renovering och förnyelse. Första etappen skall vara klar till nästa sommar.


Nu omvandlas delar av Parkgården i Nässjö till ett trygghetsboende. Första etappen drar igång i dagarna. Projektet i sin helhet skall stå färdigt i slutet av november 2018.
Etapp två pågår från hösten 2017 till våren 2018. Då är det 40 år sedan dåvarande socialminister Karin Söder invigningstalade och gratulerade Nässjö kommun till ett storartat projekt. Inte minst för att man prioriterad en så central placering för ”seniorerna”.

Satsningen, som ligger i storleksordningen 150 mkr, har blivit möjlig genom ett samarbete mellan Nässjö kommun och Riksbyggen. Trygghetsboendet kommer att drivas i form av en kooperativ hyresgästförening. 71 moderna och tidsenliga lägenheter med inglasade balkonger tillskapas på detta sätt. Dessutom bedriver kommunen egen verksamhet i ett särskilt boende.

En rejäl satsning görs på att skapa en attraktiv utomhusmiljö. En köksträdgård med upphöjda odlingsbäddar, kompost, verktygsförvaring och kryddplantering arrangeras. Här kommer att finnas uteservering under sommarhalvåret och grillplats. Det blir släta markstenbeläggningar, blomsterträdgård med färg, doft och porlande vatten, en boulebana och mycket annat. Trivselskapande åtgärder som säkert blir mycket populära.

Projektet innebär att Nässjö kommun därmed kan erbjuda en ny boendeform. Under byggtiden leds den kooperativa hyresgästföreningen av en byggande styrelse. När renoveringsarbetet är slutfört skall en ny styrelse väljas av föreningsstämman. Bovärden Jimmy Runbom har anställts för att både sköta praktiska saker och ta hand om administrationen av lägenheterna.
– Det här är naturligtvis ett stort och spännande projekt i Nässjö. I Nässjö har vi också har ett antal andra fastighetsägare samt bostadsrättsföreningar, som är både våra kunder och ägare, konstaterar Bengt Törnqvist som är marknadsområdeschef hos Riksbyggen.

Finessen med projektet Parkgården är att kommunen kan fokusera på vård i den del som är ett särskilt boende som de hyr av föreningen och vi kan fokusera på att se till att vi får en snygg, trevlig och ändamålsenlig fastighet. Bengt Törnqvist ser möjligheter till utökat samarbete och betonar att man är intresserad av flera satsningar i Nässjö kommun.
– Det sker mycket spännande saker i Nässjö och vi vill vara en del i den utvecklingen, sammanfattar han.

parkgarden