Då invigs miljöbiltvätten i Nässjö

Efter sex månaders intensivt arbete har det äntligen blivit dags för invigning av Nässjö Biltvätt. ”Såvitt vi vet kommer det här att bli en av Sveriges mest miljövänliga tvättar,” säger huvudägaren Bengt Johansson.


Det är ett glatt gäng som kommer att driva den nya biltvätten i stan. Från vänster står Gabriel Blad, delägare, Ivan Ivica Beslic, delägare och verksamhetschef, Pile Cvitic, caféansvarig och Bengt Johansson, huvudägare.

Nässjö Biltvätt är strategiskt beläget i Almenäs Köpstad, en plats där tusentals bilar genomströmmar varje dag.

Den 12-14 april bjuder Nässjö Biltvätt in till invigning.

– Då blir det gratis tårta och halva priset på tvättar, berättar Gabriel Blad, ägare tillsammans med Ivan Ivica Beslic, Emil Andersson och Bengt Johansson.

– Vi gör den här satsningen tillsammans med SML Fastigheter, förklarar Bengt Johansson, huvudägare genom Esperyd Invest. SML äger fastigheten och vi kommer att driva verksamheten, fortsätter han.

Med hjärtat för miljön

Den nya anläggningen är minst sagt välplanerad. Här finns en automattvätt och fyra tvätthallar, varav två med extra högt tak och ramper så man enkelt kan tvätta sin husbil eller husvagn. Vidare har man skapat plats för ett café där man kommer att servera kaffe, baguetter och annat gott. Själva fastigheten är arkitektritad med träfasad, stora glaspartier och sedumtak för att passa in i det nya bostadsområdet Västra staden. Men allra mest planering har gått åt det som inte syns – vattensystemet.

– Vi vill att man ska kunna tvätta sin bil med ett gott samvete, och det kan man verkligen göra här, säger Gabriel.

Han förklarar att biltvätten har byggts med ny teknik som är både sparsam med vattnet och 30% mer energieffektiv.

– Vi är först med att ha zinkstop installerat från början, ett system utvecklat av forskare på Kungliga Tekniska högskolan. Filtret tar upp tungmetaller som annars åker ut i vårt dagvattensystem. Dessutom har vi ett aktivt kolfilter som reducerar mängden tensider, vilket är giftiga kemikalier från rengöringsmedel som kommunens reningsverk annars får ta hand om. 80% av vattnet som används i vår anläggning, återanvänds, så vi har en klar reducerad vattenförbrukning, förklarar Gabriel.

Miljön är inte det enda som Nässjö biltvätt brinner för.

– Det finns fler hörnstenar i vår verksamhet och de är konsument, bistånd och föreningar, berättar Bengt. Som konsument ska det vara roligt att komma hit, därför har vi ett café med en servering. Caféet kommer att ha öppet redan klockan sex på morgonen för alla hantverkare, eller andra, som vill äta frukost tidigt. Vi vill också hjälpa människor i nöd. Varje gång någon tvättar sin bil hos oss går pengar till personer som har det svårt i Nässjö kommun och i Kenya. Sist men inte minst vill vi även stötta våra lokala föreningar, fortsätter han.

– Vi brinner för vår stad och hoppas att Nässjöborna vill vara en del av vår satsning och fira den med oss den 12-14 april, avslutar Gabriel Blad.