De driver en av Sveriges största ledarskapspoddar

Varje månad laddas över 60 000 avsnitt av deras podcast ner. Ledarskap med Magnus & Kim har snabbt blivit en av Sveriges mest populära podcasts på temat ledarskap.
Magnus Gnisterhed och Kim Karhu
Magnus Gnisterhed och Kim Karhu

Det är sannolikt inte en slump att just Magnus Gnisterheds och Kim Karhus podd har fått en så stor lyssnarskara. Båda är ledarcoacher med lång erfarenhet av att träna ledare och team, och, kanske ännu viktigare – ledarskap är deras passion.
– En av mina största kickar är att se människor lyckas, både karriärmässigt, men också relationsmässigt, ekonomiskt och hälsomässigt, säger Kim.

magnusokimDet krävs ingen större journalistisk begåvning för att intervjua Magnus och Kim – samtalet flyter på utan större inblandning från reportern. De håller utläggningar om positivt ledarskap, flikar in och kompletterar varandra, tonen är personlig men skärpt. Det är en påtaglig köksbordsatmosfär, även om intervjun inte äger rum vid ett köksbord utan i en studio i Jönköping, där även podcasten spelas in. Det märks att de är samspelta och det är inte svårt att förstå varför podden blivit så populär. Tjatigt blir det aldrig, trots de många orden. Tanken med podden är också just att det ska kännas som ett samtal vid köksbordet. Idén föddes när de båda hade träffats och samtalat över lunch.
– När vi började diskutera ledarskap upplevde jag det som att våra samtal var så intressanta att vi borde spela in dem, säger Magnus.

Kim var omedelbart med på banan och nu har podden levt i drygt ett år. Responsen har varit god och många har uppskattat att Magnus och Kim ger ”läxor” till lyssnarna, konkreta övningar som man kan göra för att slipa på sitt ledarskap.
– Ledarskap är inte en position utan en funktion. Det är inte titeln på dörren som avgör hur långt man kommer utan vilken funktion man kliver in i. Jag brukar utmana ledare att tänka ”hur kan jag, utifrån den roll jag har, bäst bidra till att främja det som är verksamhetens huvudsakliga mål?”, säger Magnus.

En ledare är inte samma sak som en chef, menar Kim Karhu och betonar att det finns många chefer som inte är ledare, och många ledare som inte är chefer.
– Ledarskap är en färskvara, det är som att duscha. Det gäller att göra det med jämna mellanrum. Ledare som jag möter kan berätta att de har gått den och den utbildningen, och om jag vill vara riktigt stygg så frågar jag ”vad har du lärt dig?” Det hjälper inte att gå en massa kurser om man inte kontinuerligt praktiserar det man har lärt sig, säger han.

Själva har de lärt sig en hel del genom åren och håller sig hela tiden á jour med forskning inom områden som berör frågor kring ledarskap, bland annat psykologi och neurovetenskap. Ett ledord som återkommer i samtalet är feedback, hur viktigt det är att ledaren skapar en kultur på företaget där de anställda känner sig välkomna att ge feedback, menar Magnus.
– Någon har sagt att en ledare som inte lär sig att lyssna är snart omgiven av personer som inte har något att säga. En person som lyssnar attraherar människor som har egna idéer. Det krävs mod att verkligen ta emot feedback på ett öppet sätt. Det är ledarens eget ansvar för om feedback kommer eller ej. Det handlar om vilka signaler du sänder ut som ledare, säger han.
Magnus och Kim arbetar i stor utsträckning med att hjälpa ledare att sätta och uppnå mål. För att, så att säga, leva som de lär, har de nu bestämt sig för att själva sätta ett mål med sin podcast.
– Under året som kommer siktar vi på att våra avsnitt ska ha blivit nedladdade 1,5 miljoner gånger. Ett av våra mål när vi startade var just att bli en av landets mest lyssnade ledarskapspoddar. Men främst av allt vill vi bidra till att människor utvecklas och att vi får vara personliga ledartränare för många på väg till ett bättre ledarskap, avslutar Kim Karhu.

>>Lyssna till podden Ledarskap med Magnus & Kim


Magnus Gnisterhed driver Gnisterhed – Ledarskap och utveckling. Kim Karhu driver företaget Leadership Power. Båda är dessutom involverade i företaget Day2day Leadership, där Kim Karhu är styrelseordförande.