De investerar i Bodafors

Studio V19 och Må Bra XXL – två vitt skilda företag i samma familj – investerar miljonbelopp i nya lokaler i Bodafors.

Dagmar Grote och Bernd Lindemann

Det är något visst med Bodafors, tycker Dagmar Grote och Bernd Lindemann, paret från norr om Hamburg som för ett decennium sedan tog familjen och flyttade till glesare breddgrader. Nu flyttar de hemifrån – deras båda företag alltså – till Parkgatan 4 i Bodafors, en anrik företagarvilla som de renoverat upp till ändamålsenligt kontor respektive behandlingsrum.
– Jag tyckte att jag hade ett väldigt bra behandlingsrum hemma, men det var ju hemma trots allt. Det går an när man har ett fåtal kunder, dock slår min verksamhet väl ut och det blir fler och fler, säger Dagmar Grote som är specialiserad inom kinesiologi, sorgebearbetning och bestående viktminskning. Hon driver praktiken Må Bra XXL.

Bernd Lindemann, å andra sidan, är webbkonsult och driver webbbyrån Studio V19 som är specialiserad på sökmotoroptimering, användarvänlighet, tillgänglighet och webbstandard. Skilda världar, med andra ord, men samma hus. Vissa synergieffekter mellan företagen finns trots allt. Bland annat har Bernd hjälpt Dagmar att optimera webbplatsen för sökord.
– Googlar man på ”kinesiologi Jönköping” till exempel, så hamnar jag högt upp på Googles första sida och har fått nya kunder på den vägen, säger Dagmar Grote.

Men vinsterna med de nya lokalerna är inte primärt utbytet mellan de två företagen utan att de kan möta efterfrågan bättre.
– Företagarvillan är lätt att hitta, har parkeringsplatser och större utrymme. Det är viktigt för mig att kunna ta emot större grupper, eftersom jag har en del utbildningar, säger Bernd Lindemann. Även Dagmar har grupper i sorgebearbetning som hon kan ta emot i ett stort behandlingsrum nu.

[nggallery id=60]

En ljudisolerad vägg separerar de båda verksamheterna, Bernds kontor-och-konferensrum-i-ett, och Dagmars behandlingsrum. En del småsaker återstår att fixa med i huset framhåller de, men som besökare känns det väldigt fräscht och inte minst rymligt att komma in i företagarvillan.

De båda företagarna tror på Bodafors, trots att den svenska urbaniseringen till synes obevekligt urholkar småorternas attraktionskraft.
– Vår satsning sammanlagt inom ett år blir runt en miljon kronor. Vi tror på samhället och vi bor och lever gärna här. Jag känner att vi alla inte kan flytta till Nässjö eller Stockholm utan vi måste se till att sådana här småorter lever och är attraktiva och att det finns jobb även här, säger Bernd Lindemann.

I och med engagemanget i Bodafors samhällsförening och Bodafors näringslivsgrupp är Bernd ständigt involverad som idéspruta i hur man kan utveckla orten.
En lyckad Bodaforsdag 2012 kan han bland annat skriva på sin engagemanglista.
– Vi har pratat till exempel om att lägga upp en tysk webbsida. En anledning till att vi själva hamnade här var faktiskt samhällsföreningens hemsida, där vi plockade information om skolan bland annat. Vi har även träffat fler tyskar här som flyttat hit och tänkte att det var en intressant målgrupp, säger Bernd Lindemann.

Skogarna, sjöarna, lugnet, men samtidigt ett centralt läge i södra Sverige med bra förbindelser med tåg och bil åt alla håll – och nära till internationella flygplatser – är det som är bra med Bodafors tycker Dagmar Grote och Bernd Lindemann och därför vill stanna kvar och investera.


Besök Bernd Lindemanns webbsida StudioV19.se eller Dagmar Grotes MaBraXXL.se