Nya idéer frodas i Nässjö Business Park

Robin Kardell har startat GAL-System, ett företag som skapar automatiserade loggböcker till vindkraftsföretag.

20130322_galsystem

Det är lite McGyver över Robin Kardell, 20-åringen som driver nystartade GAL-System. Med små medel verkar han kunna åstadkomma häpnadsväckande saker. Som när han byggde ett eget vindkraftverk i miniatyr av ett par datorfläktar – och lyckades generera ström. Men utöver liknande hobbyprojekt spelar faktiskt vindkraftverk en viktig roll i företaget. GAL står för Generate Automatic Logbooks, vilket är precis vad företaget gör: genererar automatiska loggböcker. Just nu testkörs hans system för servicerapporter av ett vindkraftsföretag. Det som tidigare kunde ta dagar har GAL-System optimerat så att det går på en halvtimme.
– Systemet genererar automatiskt loggar så att vindkraftsföretaget kan se larm, utförd service och liknande helt automatiskt, säger Robin Kardell.

Tidigare fick man manuellt skapa pdf-filer, vilket gjorde att fyra rapporter kunde ta en hel dag. Nu skapas tio rapporter på en halvtimme.
– När man loggar in i systemet så blir det automatiskt att det går igenom alla inkorgar för rapporter, säger han.

Idén dök upp genom en förfrågan från en vän om automatisk emailrapportering i oktober förra året. Som gymnasieingenjör och programmerare passade uppdraget Robin som handen i handsken. Men att driva ett företag var nytt för honom. Via Miroi och Nässjö Näringsliv AB fick han hjälp att starta igång GAL-System. I Nässjö Business Park har nya företagare möjlighet att få tillgång till egen lokal med fri hyra i 3 månader, något som Robin nappade på.
– Allt gick otroligt snabbt fram. Revisionsbyrå, ekonomer, patent på mitt GAL-system, försäkringar, underlag till möjliga kunder, allt detta efter två veckor, säger han.

Nästa steg blir att finslipa systemet så att det fungerar friktionsfritt. Det finns även möjligheter att anpassa systemet till andra företag än just vindkraftverk. Egentligen alla verksamheter som kräver ett rapporteringssystem skulle kunna ha nytta av GAL-system. Först handlar det dock om att bygga upp en kundbas bland vindkraftsföretag. Men vad är målet om, säg, fem år?
– Först och främst vill jag kunna leva på detta. Sedan på sikt skulle det vara trevligt att kanske ha två anställda som hjälper mig med programmering eller försäljning, avslutar Robin Kardell.