De tar Italien till Nässjö

Den 20 april öppnar Sharlet och Tony Habib en gelateria i Nässjö – äkta dagsfärsk italiensk glass, tillverkad med hantverksskicklighet och mycket kärlek.

Det var en citronsorbet på en semesterresa som satte igång kärlekshistorien, en kärlek till Italien, gelaterior och glass i världsklass. Flera resor till Italien har det blivit sedan dess och nu tar Sharlet och Tony Habib de italienska smakerna till Nässjö och öppnar gelaterian Congelato på Storgatan 19 i april.
– Vi kommer att ha öppet halvårsvis, från april till sista september. Vi kommer även ha öppet i december och ta in smaker som är lite mer ”juliga”, saffran, pepparkaka och liknande, säger Sharlet.

Gelato är inte bara ett italienskt namn för glass utan i grunden något helt annat än den glass vi är vana vid. De flesta reagerar på hur tung gelaton är, berättar Sharlet, eftersom konsistensen är mycket mer kompakt än i vanlig industriellt tillverkad glass. Gelato innehåller nämligen betydligt mindre luft än industriell glass. Att göra den perfekta gelaton är en hel vetenskap och varje gram i receptet påverkar resultatet. Mycket riktigt har paret Habib utbildat sig för uppgiften, på det italienska University of Carbigiani.
– Vi har också förmånen att ha vänner i Italien som själva driver gelaterior och vi tar hem gamla, autentiska recept därifrån. Man måste göra det helhjärtat, det är som matlagning. Det är inte bara att lägga in det i maskinen, gör du ett litet fel så är det förstört, säger Tony.

En del av varorna – som valnötter, pistage och hasselnötter – köper de in från Italien, men en stor del kommer att levereras av lokala producenter.
– Det sägs att pistagen från Sicilien är den bästa i världen, detta är vi lite stolta över. Men vi värnar om lokala leverantörer och har därför valt Isåsa mejeri och Rudenstams Parti i Huskvarna, säger Sharlet.

Det bästa från Italien i fusion med det bästa från Sverige, med andra ord. Förutom gelato kommer de att servera dryck från Rudenstams samt Caffe Mauro, ett italienskt espressokaffe av hög kvalitet.

Varje morgon tillverkar de gelaton själva, en process som kunder själva kommer kunna beskåda. På sikt har de planer på att vidareutveckla konceptet och flera idéer väntar på att förverkligas. Något som redan är klart är att de förutom att driva butiken kommer att köra dagsfärsk glass till torget i Vetlanda, där kunder kan handla ur en glassvagn.
– Detta är den andra vagnen av detta slag i Sverige. Den första står på NK i Stockholm, säger Sharlet.

De båda gelatokonnässörerna brinner för Nässjö och vill bidra till att skapa en trevlig stadskärna, och att göra det på det bästa sätt de kan, genom att ta hem något av den fina upplevelse de själva haft i Italien.
– Detta är ett koncept vi byggt upp under två år. Vi får höra av vänner i Italien som idag driver gelaterior att ”ni två kommer att göra något bra, för att ni älskar det ni gör” avslutar Tony.