Dubbla utmärkelser till Byggnadsfirma Lundberg & Carlsson

Dagens Industri kallar dem för Gasellföretag och Veckans Affärer har utnämnt dem till Superföretag. Byggnadsfirma Lundberg & Carlsson AB gör bevisligen någonting rätt. ”Målsättningen är att kunden alltid ska vara hundra procent nöjd”, säger vd Simon Granlinger.
Simon Granlinger, vd på Byggnadsfirma Lundberg & Carlsson AB
Simon Granlinger, vd på Byggnadsfirma Lundberg & Carlsson AB

De blev utsedda till Gasellföretag 2015 och 2016 av Dagens Industri, och nyligen blev de utnämnda till ett av 2016 års Superföretag av tidningen Veckans Affärer – ett av 580 bolag i hela landet. Det går riktigt bra för Malmbäcksföretaget Byggnadsfirma Lundberg & Carlsson AB.
– Dels är det en marknad som är positiv just nu, att vi är i en bransch som det är hög efterfrågan på, det är en stor anledning till utmärkelserna. Och sedan är det att vi har varit i en uppbyggnadsfas under de fem sista åren där vi har byggt på vår verksamhet. Vi har ökat med en, två anställda per år. Vi har skyndat långsamt, säger Simon Granlinger, vd på Byggnadsfirma Lundberg & Carlsson AB.

Brinellgymnasiet bra rekryteringsbas
Granlinger blev vd 2010, och är idag majoritetsägare. Simons bror Andreas Hjälmkvist kom in som delägare 2013, och tillsammans har de tagit företaget flera steg framåt. Som ett växande bolag ser Simon stora möjligheter att rekrytera nya medarbetare direkt från skolan.
– Vi har ett jättebra samarbete med Brinellgymnasiet, genom deras lärlingssystem. Det märks att de trivs väldigt bra ute i arbete och vill vara med på riktigt. Jag tycker att det är kanon som rekryteringsbas, säger han.

Vara tillmötesgående
Veckans Affärer utser Superföretag enligt en undersökning som de genomför tillsammans med Bisnode. Företagen som uppmärksammas är ”effektiva, växer snabbt och har koll på finanserna”, något som alltså stämmer väl in på Byggnadsfirma Lundberg & Carlsson AB. Till stor del handlar framgångarna om att nöjda kunder talar väl om företaget, och så rullar det på. Simon menar att han nästan alltid kan koppla ihop en ny kund med en befintlig.
– Målsättningen är att kunden alltid ska vara hundra procent nöjd när vi går därifrån, även om han inte var det när vi tyckte att vi var färdiga första gången. Om det uppstår en diskussion handlar det om att ge och ta och inte alltid hävda sin rätt, och att istället vara lite tillmötesgående, inte vara för fyrkantig i att ”jag vet bäst och har rätt”, säger han.

Från snickarkläder till administration
Idag är Byggnadsfirma Lundberg & Carlsson AB tolv anställda, och Simon har idag nästan uteslutande en samordnande och administrativ roll. Det är han som oftast har den första kontakten med kunden, och ser till att verksamheten flyter på.
– Det var det man var rädd för i början, att ta av sig snickarkläderna lite. Då var första känslan att ”här gör jag ingen nytta”. Men det har visat sig i de senaste årens resultaträkning, att det har nog varit bra. Att man har en ”tärande individ” som ger så mycket bättre förutsättningar för de andra, det betalar sig absolut, säger han.

Tar allt större projekt
När Granlinger kom in på företaget kom ungefär hälften av intäkterna från uppdrag på företag, och hälften från privatkunder. Även om antalet uppdrag hos privatpersoner är fler även idag, består idag cirka 80 procent av omsättningen av jobb ute hos företag.
– Vi spänner bågen och är inte främmande för att titta på, för oss, stora projekt. Tiomiljonersprojekt var en utopi för några år sedan, men idag är det en verklighet att kunna hantera det, att stå som totalentreprenör och ha förtroendet från beställaren.

Viktigt för Malmbäck
Hälften av de 12 anställda bor liksom Simon Granlinger i Malmbäck, och han är glad att få bidra till att hålla lokalbor med sysselsättning.
– Jag tycker att det är bra för bygden att vi finns i Malmbäck, vi håller 6-7 hushåll med sysselsättning. Det gör mycket för Malmbäck, det blir ringar på vattnet. Tänker man ur det perspektivet blir man nöjd över att man driver företag i Malmbäck, avslutar Simon Granlinger.