XANO:s VD om framgångarna: ”bygga kultur”

”Det räcker inte alltid att göra sitt bästa. Ibland måste man göra det som krävs”. Det säger Lennart Persson, VD för XANO Industri AB, som talar vid näringslivsträffen torsdagen den 17 på Hotell Högland i Nässjö.
Lennart Persson, VD XANO, talar vid näringslivsträffen på Hotell Högland den 17 november
Lennart Persson, VD XANO, talar vid näringslivsträffen på Hotell Högland den 17 november

XANO Industri AB med huvudkontor i Jönköping har under årets första månader gått med en vinst på 79 miljoner kr. Det är en ökning jämfört från 72 miljoner kr från året innan.
– Framgången för XANO ligger inte i mig. Jag tror det är viktigt att omge sig med människor som är bättre än sig själv. Att bygga en kultur som är långsiktig med stark drivkraft hos alla ledare är ett annat kännetecken för framgångsrika företagsledare. Det är viktigt att få in känslan av att det är vi som gör det, kommentarer VD Lennart Persson.

Han kommer till Nässjö och Hotell Högland torsdagen den 17 november där temat handlar om företagsutveckling och digitalisering. Lennart bör – om någon – kunna svara på frågan hur man skapar lönsam tillväxt i sitt företag.

Lennart Persson bor på Egnahemsgatan i Nässjö sedan 20 år tillbaka. Företaget XANO i Jönköping ligger vägg i vägg med ITAB dit både han och nässjöbon Ulf Rostedt, numera VD i ITAB, en gång började. De båda var under en period på fem år parhästar på Eldon AB där de drev flera projekt. Som kuriosa kan noteras att Ulf Rostedt i sin tur efterträdde nässjöbon Jan-Ola Viréhn som VD på ITAB.
– Jag är väl inte speciellt bra på att tala om mig själv och inte heller bedöma mig, konstaterar Lennart Persson. Han konstaterar i alla fall, apropå resultatet under årets första månader, att läget är stabilt. XANO har i dag 660 anställda som är fördelade på ett tiotal industriföretag.

När man förvärvar företag skall de vara starkt entreprenörsdrivna. Andra viktiga framgångsrecept handlar om avsaknaden av hierakier, att det är fritt fram att ringa vem som helst och att ledningen är ute mycket i företagen och pratar med folk, enligt Lennart Persson.

Om detta och mycket annat får man veta mera vid näringslivsträffen på Hotell Högland som också bjuder på en spännande föreläsning av David Ståhlberg, författare och digital rådgivare. Därtill blir det visning som rör Hotell Höglands uppfräschning samt god mat.