Torsdagen den 15 oktober arrangeras Fairtrade Challenge runtom i världen – en fikautmaning där det gäller att få så många som möjligt att fika Fairtrade-märkt på en och samma dag. Förra året fikade i Sverige 650 000 personer och i år hoppas man på ännu fler. Dennis Lundquist, utvecklingsstrateg på Nässjö kommun och Nässjös Fairtrade-samordnare, kommer att finnas på plats på torget i Nässjö tillsammans med elever från Sörängens folkhögskola för att bjuda på Fairtradekaffe under förmiddagen.
– Syftet är givetvis inte bara att fika utan att man ska uppmärksamma detta, att engagemanget ska öka. Man behöver inte stå på barrikaderna. Gör det på det sätt som passar dig, i det lilla, framförallt som privatkonsument. Vad vi köper får direkt en påverkan på utbudet, säger Dennis Lundquist.
Nässjö blev 2009 den 21:a kommunen i landet att diplomeras som Fairtrade City. Idag finns 71 diplomerade kommuner i Sverige.
– Fairtrade innebär att de som är odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom kan leva på sitt arbete. Men Fairtrade handlar inte bara om pengar utan även om att skapa social hållbarhet, jämställdhet, att man lär sig demokratiska principer. Det är viktigt att betona att detta inte handlar om bistånd. Man brukar säga ”it’s trade, not aid”, säger Dennis Lundquist.
Om man som företagare är intresserad av att vara med i Fairtrade Challenge kan man helt enkelt dra ihop sin arbetsplats och fika minst en Fairtrade-produkt. Därefter registrerar man antalet fikande på fairtradechallenge.se. Man kan också välja att gå med i ”Fairtrade på jobbet”. För att göra detta krävs som minimum Fairtrade-märkt kaffe, te och socker och att man aktivt ser över möjligheterna att inkludera fler produkter, som chokladdryck eller Fairtrade-märkta bananer i fruktkorgen.
– Fairtrade City är inget kommunalt projekt utan bottnar i ett gräsrotsengagemang där kommunen är en del tillsammans med föreningar, kyrkor, studieförbund, näringsliv med flera. Att vara en Fairtrade City är en del i vårt arbete för hållbar utveckling. Det handlar om att folk ska kunna få ett arbete och en försörjning som går att leva på, något vi strävar efter både här i Nässjö och globalt, avslutar Dennis Lundquist.
För att läsa mer och anta utmaningen, besök Fairtrades webbplats.