Flest bilar säljs i Nässjö

Bland Höglandets kommuner säljs flest bilar i Nässjö – och andelen ökar.

20130206_bilforsaljning

Under 2012 såldes 830 nya bilar i Nässjö, vilket innebär att Nässjö fortsätter vara den kommun på Höglandet där det säljs flest bilar. Antalet sålda bilar gick ner jämfört med 2012 – både i Nässjö och på Höglandet i stort – men räknat i procent har andelen bilar sålda i Nässjö ökat något sedan 2010.
– En delförklaring kan vara att Nässjö inte drabbas lika hårt av lågkonjunkturen som till exempel Vetlanda. Den dagen konjunkturen går upp kan statistiken vända, säger Kjell Carlsson på ER Bil.
– Det är trevligt att vi har bibehållit våra kunder här i Nässjö. Jag tror att man är rätt så trogen hemkommunen när det gäller just bilköp, man vill ha service och liknande på hemmaplan, säger Göran Johansson på Holmgrens Bil.

ER Bil har lyckats etablera Honda som en storsäljare i Nässjö, som efter Volvo och Hyundai länge har haft en pallplats i kommunen. Inte illa, med tanke på Hondas begränsade genomslag nationellt. Förra året blev dock Honda i Nässjö omåkta av Volkswagen i antalet sålda bilar, där kommunens upphandling bidrog till siffrorna. Och Volkswagen kommer sannolikt fortsätta gå bra, med tanke på Atteviks storsatsning på en ny anläggning vid Sörängsrondellen. Samtidigt kommer Nybergs bil att bygga nytt i motsatt ände av rondellen. Kjell Carlsson ser positivt på konkurrenternas satsningar.
– Jag tycker det är kanon, det finns ingen nackdel för någon. Det är bra att de bygger, det skapar arbeten, säger han.

På Holmgrens Bil är man också positiva till utvecklingen hos sina motparter och Göran Johansson tror att det till och med kan gynna den egna försäljningen.
– Jag tycker att det är kul att alla satsar, konkurrens stimulerar. Vi byggde ju själva till 1100 kvadratmeter i utställningsyta för sex år sedan. Jag tror att folk som bor i närområdet tänker att om det finns tre större bilanläggningar i samma ände av stan så är värt ett besök, säger han och syftar till det stråk av bilhandlare som kommer ligga i Sörängsområdet

Antal registrerade nya bilar på Höglandet 2012:
Nässjö: 830
Vetlanda: 691
Eksjö: 243
Sävsjö: 116