Spjuth ger udd åt BSV i Nässjö

Spjuths arkitektkontor går upp i BSV arkitekter och ingenjörer – ger bredare kompetens till Nässjö.
Johnny Grauengaard, Ulrica  Ek, Thomas Spjuth och Mikael "Meie" Andersson.
Johnny Grauengaard, Ulrica Ek, Thomas Spjuth och Mikael ”Meie” Andersson.

Vid årsskiftet köpte BSV arkitekter och ingenjörer Spjuth Arkitektkontor AB, och de två kommer att ha ett gemensamt kontor på Vattugatan i Nässjö.
– De här tjänsterna kommer alltid att behövas. Det här blir ett första steg i att säkerställa att kompetensen finns kvar i Nässjö och att den även breddas, säger Mikael Andersson på BSV, som bor i Nässjö och nu får ett kontor på hemmaplan att utgå ifrån.

Spjuth Arkitektkontor har länge varit en tung aktör i Nässjö inom just arkitektur. I och med sammangåendet med BSV utvidgas kompetensen med ett stort antal discipliner, däribland samhällsplanering, byggnadsteknik, geoteknik, energi- och miljörådgivning, projektledning och brandskydd. I Nässjö kommer företaget att verka under namnet Spjuth – bsv arkitekter och ingenjörer.
– Det tillför en väldigt bra entré till Nässjö eftersom Thomas (Spjuth) är mycket omtyckt här och har levererat många lyckade projekt, säger BSV:s vd Johnny Grauengaard.

Thomas Spjuth ligger bakom ett stort antal imponerande projekt, såväl villor som offentliga byggnader – däribland kulturhuset Pigalle, församlingshemmet Mariagården och estethuset på Sörängens folkhögskola. Verksamheten har genererat sex byggnadsvårds-/ byggnadspriser, varav tre i Nässjö. Att gå in under BSV:s tak är ett bra sätt att möta framtiden. Som nybliven 64-åring är pensionsåldern inte långt borta, även om han själv gärna jobbar länge till. Men att avveckla kontoret hade varit oundvikligt utan sammangåendet.
– Jag har inga planer på att sluta, det var någon som sade ”du är nog skissnödig ett tag till”. Jag kanske håller på tills jag är sjuttio om jag får behålla hälsan. Men det är svårt att avveckla ett sådant här företag. Från första skissen till att ett projekt är klart kan det vara 2-3 år. Det är inte bara att släcka och gå hem, säger Thomas Spjuth.

Även byggnadsingenjör Ulrica Ek kommer som tidigare att finnas kvar på kontoret.
– Man får ju en backup med folk bakom sig nu. Om man har frågor är det smidigt att kunna ringa. Innan är det bara jag som har ritat i CAD här, nu vi har ju medarbetare på BSV som vi kan fråga, säger hon.

Totalt sett blir BSV 47 medarbetare inklusive Nässjökontoret, vilket ger en större tyngd åt Spjuth arkitektkontor. Samtidigt får BSV en ny marknad tack vare just Spjuth. Alla är vinnare med andra ord.
– I och med att vi är ett tvärkompetent företag så är det ofta så att vi byggleder och jobbar med miljö- och energifrågor i de projekt där vi själva är arkitekter och vi tror att vi kan erbjuda samma sak här i Nässjö. Det är lite vår idé att vi ska vara med från början ända till slutbesiktningen, säger Johnny Grauengaard.
– Det blir större möjligheter till bollplankande. Jag kan maila ner till exempelvis Johnny och säga ”vad tycker du om det här?”, säger Thomas Spjuth.

BSV arkitekter & ingenjörer är rankade etta vid upphandling av arkitekttjänster för Jönköpings kommun och Vätterhem. I takt med att fler kontor öppnas på olika orter har BSV även startat upp ett virtuellt mötessystem, vilket sparar både miljö och restid.