Flexator blev årets Leanbyggare

Förra året inledde Flexator en stor Lean-satsning. Något som både har gett resultat och eko i byggbranschen. Under måndagen fick byggföretaget från Anneberg ta emot priset som Årets Leanbyggare på Årets Bygge-gala.
Flexator blev årets Leanbyggare
Från vänster: Anders Hermansson, inköpschef, Stefan Jacobsson-Palmér, verksamhetsutvecklare, Roger Swärd, förbättringsledare. Foto: Flexator

 

I över 60 år har Flexator varit en av Sveriges ledande företag inom industriellt byggande. För att stärka företaget och öka konkurrenskraften ytterligare startades Flexatorlyftet i fjol – ett Lean-projekt med stöd från Produktionslyftet.

– För mig är det tydligt att vi måste jobba med ständiga förbättringar för att klara av konkurrensen. Den viktigaste anledningen till att vi gör detta är för att kunden ska få mer hus för pengarna. Men så klart är även medarbetare, ägare och samhället viktiga intressenter, säger Ola Adolfsson, VD på Flexator.

Förbättrat resultat och produktivitet

Bara under det första året av projektet har Flexator identifierat och åtgärdat hundratals förbättringsåtgärder, vilket har lett till ett förbättrat resultat med flera miljoner kronor. Även produktiviteten i fabriken har blivit klart bättre under de senaste åren och att Flexator nu blev prisat som Årets Leanbyggare för sina satsningar ser Ola Adolfsson som ett kvitto på att företaget är på rätt väg.

– Det är naturligtvis kul att bli uppmärksammad och att vi får positiv respons på vårt arbete. Det är också kul att det delas ut ett sådant här pris. Det sporrar och blir en tydlig avstämning, samtidigt som vi lär oss av såväl de andra nominerade som tidigare vinnare, säger han.

Priset delades ut på Årets Bygge-gala som arrangerades på Cirkus i Stockholm av Svensk Byggtjänst och Byggindustrin. Övriga nominerade i kategorin Årets Leanbyggare var Sven Johansson Bygg och Arcona.

Juryns motivering för årets Leanbyggare

”Vinnaren har med företagsledningen i spetsen bestämt sig för att utveckla företaget med ständiga förbättringar genom att involvera personalen, satsa på utbildning i Lean och genom att vara modiga nog att ta extern hjälp. De har på kort tid ökat både produktiviteten, sparat pengar och dessutom identifierat besparingspotential i stor omfattning som de tidigare inte känt till.
Det vinnande företaget är ännu ett exempel på hur engagemanget från ledningen gjort ett bra företag ännu bättre och startat resan till att bli ytterligare ett föredöme inom samhällsbyggnationen.”