”Från Småland ska vi täcka hela världen”

QirraSounds huvudbolag i USA har lagt över all tillverkning till bolaget i Europa. De har nu etablerat en filial i Nässjö tillsammans med OLF Inventory och härifrån ska de sätta samman högtalarsystem som ska säljas i hela världen.
Från vänster står Per Ottosson och Thomas Lagö tillsammans med deras högtalare.

Skog har vi mycket av i Småland, likaså kunskapen om att behandla trä, berättar Per Ottosson, logistik- och produktionsansvarig för QirraSound Technologies Europe AB och ägare till OLF Inventory. Att kunna behandla trä är en viktig del i tillverkningsprocessen för QirraSound. Så viktig att huvudbolaget i USA har lagt över all tillverkning till det europeiska bolaget.
– Högtalarnas chassi tillverkas i trämaterial och den tekniska utvecklingen och support av denna process är svår att få bättre någon annanstans än i Småland. Företagen som finns här inom trä- och möbelindustrin har mycket hög kompetens inom detta område, vilket gjorde att tillverkningen flyttades hit, säger Per.

Några av deras leverantörer och partners är Nevotex, G Magnussons Snickerifabrik, Expandermetall, T-Emballage, Läckes och Träcentrum i Nässjö, men även danska och norska leverantörer.
– Det är viktigt med en tillverkning som kan erbjuda kvalitet och samtidigt flexibilitet, säger Thomas Lagö, som är teknisk chef och ordförande för det europeiska bolaget men även involverad i och grundare av den amerikanska verksamheten.

Per tillägger att i Småland kan vi inte bara tillverka högtalarna med en bättre kvalitet utan även till ett lägre pris. Därför blev en etablering här ett naturligt val. Varför det föll på just Nässjö var för att de såg ett gott näringslivsklimat i kommunen.
– Den 1 juli flyttade vi in i JSC:s nuvarande lokaler. Vi hyr cirka 100 kvadratmeter som vi använder till lager och tillverkning av de större högtalarna, säger Per.

Förutom tillverkningen har de europeiska bolagen även hand om all logistik. Per berättar att ifrån Småland ska de tillverka och leverera högtalare till hela världen och visst är de på god väg. Bolaget har bara funnits i lite mer än ett år och har redan en strategisk kund i Kina, Wuxi Jixing Automotive samt en kinesisk distributör som hanterar Kina, Taiwan och Hongkong, Wuxi Mingyunyansheng Tech. Co. LTD. Wuxi Jixing Automotive arbetar paneler och produkter som minskar ljud och vibrationer inom fordonsindustrin, flyg och höghastighetståg. Förra sommaren fick deras forskningschef delta i en expertkurs i USA som Thomas höll.
– Vår högtalarteknologi är mycket unik och erbjuder kvalitetsljud som inte gör ont i öronen och man hör väl vad som sägs och sjungs. Detta har uppmärksammats i samband med Utah Shakespeare Festival i USA men även många andra applikationer. På hemsidan berättar vi vad internationella artister tycker om systemet men även vilka fördelar detta ljud har, säger Thomas.

Det europeiska bolaget har även hand om försäljningen i Europa och Asien. Per berättar att om det fortsätter såhär blir det nog en utökning till hösten i OLF Inventory.