Fransmän och litauer intog the Railway Town

Det blev föredrag, debatt och mingel när internationella jättar i tågbranschen samlades på Brinellgymnasiet i Nässjö kring ett samarbete mellan Sverige, Frankrike och Litauen.

Internationellt samarbetsavtal

Under onsdagen 10 april samlades ett hundratal personer från hela landet – och utlandet – för att delta i seminarier för tågbranschen, på temat ”De franska spåren och den svenska kompetensen”.

Jan Sundling, SJ:s styrelseordförande, lovordade den svenska avregleringen av järnvägen och påpekade att det har lett till bättre punktlighet bland annat. De båda representanterna från SNCF (Frankrikes statliga järnvägsbolag), Jean-Luc Obadia och Pascal Gauthier, talade om det franska folkets kärlek till järnvägen och fick tillfälle att berömma sig över sina höghastighetståg – bland annat. Anders Lindahl, KTH, lyfte ett varningens finger för bristen på kompetens för framtiden och Klas Wåhlberg, Bombardiers VD, betonade vikten av att branschen måste hitta ett sätt att samverka för kundens bästa, trots konkurrenssituationen. Christophe Premat, språkattaché vid franska ambassaden pekade på fina utbildningsmöjligheter för branschen.

En paneldebatt med nämnda Sundling, Wåhlberg och Lindahl samt Mats Jägstam på JTH, och en mycket entusiastisk Landshövding Minoo Akhtarzand och Håkan Du Rietz från Trafikverket gav en intressant inblick i vad branschen står inför. Publiken fick tillfälle att ställa frågor till den namnkunniga panelen som applåderade Nässjös initiativ att samla branschen.

Dagen avslutades genom att Brinellgymnasiet, SNCF, Vilnius Builders Training Center, Franska Språkinstitutet och Lycée Camille Jeanatzy skrev under ett ”letter of intent” från Nässjö kommun för fördjupat samarbete inom ramen för utbildning.

Evenemanget hölls samman av Holger Jonasson som är projektledare för The Railway Town.
– Vi har ännu mera stärkt samarbetet mellan näringsliv och skola, med personliga besök för våra internationella gäster både på olika företag och på skolan. Våra franska vänner var här i tre dagar. De har sett den fina järnvägsutbildningen vid Brinellgymnasiet, mött våra företag och deltagit i seminariet som blev pricken över i:et. Samarbetsavtalet utvidgar vårt internationella samarbete vilket gagnar både utbildningen och näringslivet, säger han.


Se bilder från evenemanget samt från de franska gästernas besök på olika Nässjöföretag:
[nggallery id=61]