Schweizisk marknadsledare går samman med Flokk

Giroflex, marknadsledaren inom arbetsstolar i Schweiz har ingått avtal om ett samgående med den skandinaviska branschledaren Flokk. Det nya företaget blir den största tillverkaren av kontorsstolar och sittmöbler för arbetsplatser i Europa.

Flokk och Giroflex

Giroflex och Flokk, tidigare känt som Scandinavian Business Seating, har ingått ett avtal där den senare förvärvar alla aktier i den schweiziska tillverkaren Giroflex med alla dess enheter. Giroflex tillverkar ergonomiska kontorsstolar och är känt som ett premiummärke med en stark ställning på de tyskspråkiga marknaderna. 2016 hade nästan 90 procent av företagets konsoliderade omsättning på CHF 45,5 miljoner (EUR 41,5 miljoner) sitt ursprung i Schweiz, Tyskland och Österrike i tillägg till Belgien och Nederländerna.

Flokk är väldigt nöjda med förvärvet

Lars I. Røiri, CEO för Flokk, berättar att de är mycket glada över att kunna hälsa Giroflex välkomna in i Flokk-familjen.
– Våra båda företag har till övervägande del samma filosofi vad gäller produktkvalitet och design, men vi är inte uttalande konkurrenter eftersom vi huvudsakligen är verksamma på olika marknader, säger en entusiastisk Røiri.

Medan Giroflex har en klar position som marknadsledande i Schweiz och en stark ställning i Tyskland, är Flokk etta i Skandinavien och Nederländerna.
– Flokks förvärv av Giroflex öppnar upp nya möjligheter för Giroflex. Som del av en större koncern kan vi utvidga vår geografiska räckvidd och hitta nya möjligheter att växa, säger Dr Frank Forster, CEO för Giroflex.

Behåller namnet

Namnet Giroflex kommer att fortsätta som ett separat varumärke i Flokks portfölj. Nyligen blev Malmstolen, en svensk tillverkare av arbetsstolar, och Offecct, specialist på loungemöbler, också de en del av koncernen. Flokk har som mål att fortsätta konsolidera branschen genom att behålla sin ledande position på sina viktigaste marknader.
– Giroflex matchar denna strategi perfekt och gör att Flokk tar plats i första startledet så att säga. Perfekt för vår fortsatta tillväxt, säger Røiri.

Nästa steg i processen

Ledningen för de båda bolagen kommer nu att göra en noggrann utvärdering för att identifiera möjligheter och hitta det mest hållbara sättet att organisera verksamheten för framtiden.