Blandar småhus med större projekt

Grimstorps byggkomponenter jobbar sig in på marknaden för lägenheter men fortsätter göra kundanpassade småhus.

Runt Spexhultsjön börjar ett bostadsområde växa fram. Och Nässjöhus, signerat Grimstorps Byggkomponenter, är ett attraktivt val för dem som vågat sig på ett helt nytt hus på jungfrulig mark.
– Runt den här sjön har vi  byggt tolv hus, säger Magnus Franzén på Grimstorps Byggkomponenter.

Kommunen släpper kontinuerligt nya tomter, både i Vallbohaga och på andra ställen. Många väljer att investera i en tomt för att sedan själv välja vilken typ av hus man vill ha. Grimstorps Byggkomponenter levererar ofta hussatserna varpå en byggare tar vid.
– Kunden har ofta en idé om hur det ska se ut. De kan ha en enkel skiss på ett rutat papper. De kan komma med några huskataloger och visa ”så här ska det se ut i barndelen och så här i föräldradelen och utvändigt önskar vi något i stil med detta”. Vi gör alltid kundanpassade hus, säger Magnus Franzén.

Grimstorps Byggkomponenter satsar långsiktigt och har de senaste åren breddat antalet samarbetspartners, vilket gör företaget mindre sårbart. Nyligen har företaget tillsammans med Byggkompaniet byggt lägenheter i kvarteret Norrström i Eksjö. Nu tittar man på att kunna göra något liknande projekt i Nässjö, där det istället för enskilda hus handlar om bostadsrätter i lite större områden.
– Även om styckehusen är övervägande i vår produktion så försöker vi komma in på byggnation av lägenheter då dessa inte är lika konjunkturkänsliga som småhustillverkningen är.

Men man ska vara försiktig med att tacka nej till en kund, även om affären inte verkar lönsam till en början.
–  En kund från Göteborgstrakten ringde och frågade om vi kunde  tillverka råspontsluckor till ett villatak, ett arbete som tar cirka 4 timmar. Efter beställningen frågade mannen om vi tillverkade annat än takluckor. Då vi förklarade att vi normalt endast gjorde takluckor till våra egna hus så sa han ”jaså bygger ni hus också?”. Ett par dagar senare beställde han ett hus av oss istället för att bygga själv som han först tänkt. En sådan kund hade det varit väldigt lätt att säga nej till i början, så man vet aldrig, säger Magnus Franzén.

Förutom sitt eget varumärke, Nässjöhus, har Grimstorps Byggkomponenter samarbetspartners i Kärnhus, Intressanta Hus, Lågenergihus, Kärnhem, Moelven Byggmodul samt Åhlin & Ekeroth med flera.