Högtryck på Elmia

Massor av kontakter för Nässjös järnvägsprojekt.

Nordiska Infrastrukturskolan

Nässjörepresentationen inom järnvägssektorn på Elmia Future Transport och Nordic Rail i Jönköping, en mässa med 4 000 besökare den 8-10 oktober, var intensiv.
– Dagarna överträffade våra förväntningar, berättar Holger Jonasson, projektledare för montern som representerar Nässjö-Jönköping-Vaggeryd, samt starkt involverad i montern för projektet Nordiska Infrastrukturskolan.
– Vi känner optimism inför framtiden både för de utbildningar som bedrivs i Nässjö och för många av våra järnvägsrelaterade verksamheter. Flera av de direkt involverade järnvägsföretagen från Nässjö, samt underleverantörer till branschen, var representerade på mässan. Vid samtliga möten har vi nåtts av goda vibrationer, tillägger han.

Projektet Nordiska Infrastrukturskolan, som i nuläget är just ett projekt, har haft högtryck under hela mässan. Projektledaren Joakim Stenqvist strök svetten ur pannan efter ett av många besök.
– Det som gläder oss är att branschen välkomnar idén med en nordisk infrastrukturskola. Vi har en betydande väg att gå, men det känns att vi är på rätt väg. Kommentarerna från mässan har verkligen stärkt oss. Utbildningsbehoven inom järnvägsbranschen är mycket stor under kommande år. Vi gläder oss också över det fina samarbetet med Jönköpings Tekniska högskola, Nässjöakademin och Brinellgymnasiet, säger han.

Christel Wiman, VD för Tågoperatörerna besökte montern och gav mycket goda vitsord åt initiativet från Nässjö.

Under en av dagarna dammsögs företagen på information om utbildningsbehov då mer än ett dussin elever från Nässjöakademin kommer till mässan och intervjuar företagen om utbildningsbehov.

Kommunledningen med kommunalråden Bo Zander och Anders Karlsson samt kommundirektör Jan Sundman var också påtagligt nöjda. Man besökte samtliga montrar och fick också en pratstund med Kenneth Evaldsson och Rolf Svensson från Brinellgymnasiet, som bemannade en monter tillsammans med ett par andra skolor.
– Det här har varit jättebra. Våra elever har också varit ute på spaning och jobbat för att få fram praktikplatser. Bra att de fått visa upp sig, kommenterar en nöjd Kenneth Evaldsson från Brinellgymnasiet.

I den gemensamma montern för Jönköping-Nässjö-Vaggeryd har budskapet varit att tala om goda etableringsmöjligheter, tillgång till såväl ”tågens E 4” vid södra stambanan som vägens E 4 och väl fungerande terminaler.

Bilder från mässan: