Industrilås vd: ”Vi växer”

Industrilås bygger ut sin anläggning i Nässjö för att klara av ökad produktion och anställer nya svarvare. Nye vd:n Stefan Karlsson: ”de som lyckas motivera sina medarbetare lyckas bäst”.

20161012_industrilas

Det är goda tider på Industrilås, en av kommunens största arbetsgivare och exportföretag.
Efter en stororder från Daimler Truck i USA är Industrilås för trångbodda för att möta utmaningarna. Man bygger till 700 kvadratmeter och söker nya automat och CNC-svarvare. Tillbyggnaden ska vara klar i början av december.
– Det finns ingen bättre signal till medarbetarna än att investera i verksamheten, det är en signal att vi tror på företaget och på Nässjö. Samtidigt är det så att företaget kommer att fördela framtida expansion mellan bolagen i Nässjö, Mexico och Sri Lanka då en del moment är för dyra i Sverige, säger Stefan Karlsson, vd.

Tar med sig bred erfarenhet
industrilas01Stefan Karlsson tillträdde vd-tjänsten för ett år sedan och får väl fortfarande betraktas som ny på jobbet. Med sig i bagaget har han en bredd av kompetenser: han började sin bana som svetsare och mekaniker, har arbetat som konstruktör, kvalitetschef, miljöchef, produktionschef, controller, försäljningsansvarig och vd. En stor del av sin erfarenhet tar han med sig från Hags i Aneby, men senast var han på AWAL i Hillerstorp. Stefan har arbetat med olika typer av ägare, både svenska och amerikanska. De representerar olika företagskulturer och har även olika perspektiv på långsiktighet i sitt ägande.
– Amerikaner är snabba på att identifiera ett problem och sedan fatta ett beslut och agera. Ibland går det för fort men ofta blir det rätt, vi svenskar tenderar att vara i andra änden, att ta för lång tid på oss innan vi genomför ett beslut. Jag är färgad av det amerikanska sättet att inte vänta, utan att agera. Men samtidigt är jag ju svensk så förhoppningsvis är jag lite klokare än de snabbaste amerikanerna, skrattar han.

Idag har Industrilås cirka 170 anställda. Under sommaren var det högt tryck på produktionen, upp med 15 procent, jämfört med förra året.
– Många Nässjöbor har jobbat här som extra sommarjobbare. Det är cirka 65 extra personer som har täckt upp för att vi har så mycket att göra, säger Stefan Karlsson.

Motiverad personal viktigast
För Stefan Karlsson är det just personalen som är hörnstenen för att ett företag överhuvudtaget ska lyckas.
– Man har gjort studier som visar att de företag som lyckas motivera sina medarbetare och har den högsta kompetensen, är de som lyckas bäst – även om inte affärsmodellen är den bästa eller även om man inte har den bästa produkten. Har man en personal som är motiverad så kan man åstadkomma väldigt mycket. Och det finns väldigt många duktiga personer på det här företaget, säger han.

God anda
industrilas02Sedan han tillträdde för ett år sedan har Stefan Karlsson börjat intervjua samtliga anställda, en vana han har haft med sig från tidigare företag. Han har hunnit med en majoritet hittills, men det är ett stort företag, så det tar sin tid.
– Dels lär jag känna medarbetarna och dels lär jag känna företagets styrkor och svagheter, jag får reda på saker jag aldrig skulle få reda på annars. Jag noterar att det generellt sett finns en god anda i företaget. Det är något som grundlagts av ägarfamiljen från företagets start, att man har velat skapa en god anda bland de anställda, säger han.

Det var andan på Industrilås som gjorde att Stefan Karlssons intresse för tjänsten väcktes. Här fanns en långsiktighet och en helhetssyn som låg i linje med hans egen filosofi, där produktutveckling, marknad och varuförsörjning är synkade med varandra.
– Vi vill ha en anda där ledarskapet är både inlyssnande, kravställande och motiverande, att alltid försöka kombinera de här sakerna, säger Stefan Karlsson.

Efter starten 1981 växte Industrilås oavbrutet fram till finanskrisen 2008, vilket var ett år som satte företaget på prov. Man repade sig dock snabbt och har sedan dess fortsatt att öka med 7-10 procent per år, en trend som ser ut att fortsätta framöver. Just nu söker man alltså fler anställda med specifika kompetenser.
– Vi söker automat och CNC-svarvare, eller helt enkelt duktiga människor som är intresserade av teknik, som vi kan lära upp på plats. Vi är inne i ett väldigt intensivt utvecklingsskede och har flera nya kundprojekt som vi håller på att sjösätta. Vi växer just nu – men vi har ögon och öron som letar och lyssnar på tidiga konjunktursignaler för att undvika ett nytt 2008, avslutar Stefan Karlsson.


Industrilås är specialiserade på systemlösningar för lås, gångjärn och tätningsteknologi för industriella applikationer. Man tillverkar bland annat inredningsdetaljer till fordonsindustrin och framförallt till lastbilar. Kundanpassade lösningar utgör hälften av omsättningen. Företaget är marknadsledande i Skandinavien och en av de största aktörerna på den europeiska marknaden. Cirka 30 procent av Industrilås omsättning består av export till USA, där Daimler Trucks är en stor kund.