Infraboss växer kraftigt

Tom Aldenfors beslöt sig i november 2014 för att starta ett eget företag inom järnvägssektorn – då som ett sätt att hyra ut sin egen kompetens till olika projekt. Idag har Infraboss 14 anställda och har dubblerat omsättningen varje år sedan starten.
Tom Aldenfors (Arkivbild)

Egentligen har han ingen bakgrund inom järnvägen. Och inte heller som entreprenör – Tom Aldenfors tog beslutet att starta eget bolag under en tio dagar lång föräldraledighet för tre och ett halvt år sedan. Med den nyfödda i famnen läste han på om företagande och startade upp Infraboss. Med sig i ryggen hade han en vuxenutbildning från Brinellgymnasiet inom banteknik och en kortare erfarenhet från branschen.
– Jag lyckades få ett uppdrag i Stockholm som täckte vintern för mig, mer än så var det inte. Efter det började jag ringa runt till företag i hela landet, och hjälpte till på projekt lite varstans, säger Aldenfors.

På den vägen var det. Snart hade han fler uppdrag än han klarade av själv, så han ombildade sin enskilda firma till ett AB för att kunna anställa en person. Under 2017 omsatte företaget 8,5 miljoner och det ser ut som att Infraboss även detta år kommer att dubblera omsättningen. Nu har man gått från att endast hyra ut kompetens till att ta egna uppdrag, ofta som underentreprenör. De är nu 14 anställda som alla är måna om att driva företaget framåt.
– Vi sätter upp vår vision gemensamt som ett team, det är ett vinnande koncept där medarbetarna känner sig delaktiga, säger Aldenfors.

De flesta av medarbetarna bor i närområdet, men företaget verkar från Abisko till Ystad. I dagarna startade de emellertid igång ett omfattande projekt på hemmaplan, där de agerar underentreprenör när Trafikverket beställt stängseluppförsel i Nässjö. Lokala samarbeten ligger för övrigt Tom Aldenfors varmt om hjärtat.
– Vi har god kontakt med Brinellgymnasiet både för nyanställda och för praktikanter. Det rullar på jättebra och de flesta som kommer därifrån är kvar och jättenöjda. De blir jättebra kollegor och tänker på samma sätt som mig om hur man får företaget att växa.

Tom Aldenfors arbetar inte längre de 90 till 100 timmar i veckan som han gjorde när han både tog sig an själva projekten och samtidigt jonglerade all administration. De har fattat ett beslut att han ska hålla sig mer på kontoret – speciellt i takt med att företaget växer. Men han är ändå ute och reser mycket, för att besöka projekten. Just denna vecka dagpendlar han mellan Ljusdal och Östersund. Och visst kliar det i fingrarna att delta i arbetet.
– Det är inte långt ifrån att man drar på sig arbetskläderna och kör, säger han.

Under den närmaste framtiden kommer Infraboss att sakta in på anställningstakten för bemanning och istället fokusera mer på uppdrag som underentreprenör. Men tillväxten fortsätter starkt.
– Jag ser ingen gräns för hur mycket vi kan växa och tycker det ska bli roligt att ta mig an de utmaningar som ligger framför, avslutar Tom Aldenfors.