Inspirationsdag om Västra Staden – ny stadsdel i Nässjö

Järnvägsstaden Nässjö har möjlighet att utveckla en helt ny stadsdel. Projektet Västra Staden med ett idealiskt läge vid Nässjö Resecentrum kan bli något utöver det vanliga. Inte minst för att byggnationer i trä kan komma att prägla hela området.

Det blev verkligen en inspirationsdag fredagen den 2 december på Träcentrum i Nässjö när hållbart byggande aktualiserades och början till projektet Västra Staden presenterades. Tanken på att utveckla ny bebyggelse med ett paradläge intill Nässjö Resecentrum lyftes fram. Byggnationer i trä är planerade som i sin tur kan bidra till minskad klimatpåverkan.

Branschfolk med intresse för projektet var på plats. Initialt talade Leif Brodén från Växjö. Han är företagare, debattör, författare, IVA-ledamot och f d VD för Södra. Han gav en spännande nationell och internationell exposé över de möjligheter som byggnationer i trä skapar. Växjö har för övrigt verkligen visat framfötterna i detta avseende.

Ett mycket uppskattat inslag om hur en ledare kan vara utvecklare hölls av Carl-Axel Hageskog. Han är uppväxt i Nässjö, f d framgångsrik kapten i det svenska Davis Cup-laget i tennis och grundare av Ready play tennis academy. En tilltalande byggnation där träet dominerar. Mera om det projektet finns här.

Carl-Axel är i dag professor vid Linnéuniversitetet där han bland annat arbetar med psykologi och idrottsvetenskap. Han berättade att de ledord som han använde i Davis Cup-laget i högsta grad gäller också i dag, det handlar om respekt, omtanke och fair play.

Planeringschef Stina Granberg Lindor från Nässjö kommun höll ihop konferensen. Här medverkade också VD Claes Johansson från Nässjö Näringsliv AB som aktualiserade en rad intressanta näringslivsprojekt med koppling till trärelaterad verksamhet. Kommundirektör KG Bartoll var samtalsledare och såg till att åhörarna var aktiva.

Bland flera yttranden märktes Peter Andersson från Pålssons Bygg. Peter som bland annat varit delaktig i projektet Hammarby Sjöstad hade en positiv grundton, men underströk vikten av ett tydligt ”grundarbete” så att allting blir ”som man har tänkt sig”.