Kulturgatan i Bodafors nu sommaröppen – fick celebert besök

Sedan den 15 juni har Kulturgatan i Bodafors sommaröppet. Under tisdagen anordnades ett evenemang på Bageriet med Anders och Charlotte Wall.
Mikael Löfström, Stiftelsen Lehmanns Verkstad, är glad över att Kulturgatan i Bodafors nu är en verklighet
Konferencier Holger Jonasson håller upp Anders Walls ”CV” (läs: Wikipedia-artikel)

Under tisdagen den 19 juli hade Kulturgatan i Bodafors celebert besök: Anders och Charlotte Wall var på plats för en visning av det område som gått från att vara ett förfallet före detta fabriksområde till att bli en kreativ mötesplats med utställningar, bageri, café, designbutik och öppen verkstad. På bageriet höll konferencier Holger Jonasson samman ett evenemang där han intervjuade makarna Wall, som uttryckte fascination inför satsningen.

Bakom Kulturgata Bodafors står Stiftelsen Lehmanns Verkstad i Bodafors, som drivs av eldsjälarna Leif Burman (snickarmästare/dekopör) och Mikael Löfström (inredningsarkitekt/formgivare). För några år sedan fick Burman och Löfström en vision om att förvalta och förvandla Bodafors starka möbelhistoria till en kulturgata. Nu har visionen blivit verklighet – och ändå har man bara börjat. Förra året hade Kulturgatan 10 000 besökare och i år hoppas man på ännu fler.
–  Jag är väldigt glad att få verka här. För mig är Bodafors det finaste möbelsamhället i Sverige, sade Mikael Löfström.

Kommunstyrelsens ordförande Anci Magnusson höll ett kort anförande där hon tackade Burman och Löfström för att ha gjort det omöjliga möjligt. Intervjun med makarna Wall bjöd på många anekdoter – en del humoristiska, men också med ett budskap om flit och kämpaglöd. Anders Wall berättade hur han aldrig hade nått dit han är idag om det inte hade varit för människor som stöttat och uppmuntrat honom under hans ungdom, och att han aldrig hade fått tillgång till utbildning om det inte vore för ett stipendium. Det är med detta i åtanke Anders Walls stiftelse finns till, för att främja svenskt näringsliv inom handel, industri och jordbruk, men även inom miljövård, kultur och vetenskaplig forskning. Med sin starka bakgrund inom inredning i och med Svenskt Tenn uttryckte paret Wall sin förtjusning över Kulturgatan.
– Jag vet precis hur det är när samhällen dör ut, men har också sett hur det kan förändras, sade Charlotte Wall, och tog Morgongåva som ett exempel, där man förvärvade en fastighet som nu är arbetsplats för tusen människor inom Adlibris och Apotea.
– Framgång föder framgång. Folk rätar på ryggen och man ser en förändring i hela samhället, sade hon.

Kulturgatan tycks som sagt bara ha börjat – kanske är det början på något riktigt stort.