Lika Olika fortsätter att bota fördomar med konsert

Nu på fredag följs Lika Olika eller Down Syndrom-dagen upp med konsert för att bota fördomar om personer med utvecklingsstörning. Gert Iwarsson berättar att eventet i augusti var mycket lyckat och att de har planer på fler event för att visa att alla kan bidra till samhället.
Lika Olika
Från vänster: Anci Magnusson från Nässjö kommun, Fadi Madiouaya Frisör, Gert Iwarsson från FUB och Karl-Erik Samuelsson. FOTO: Moa Enermo.

Down Syndrom-dagen i augusti blev mycket lyckad och budskapet var glasklart: alla kan bidra till samhället. I samma anda arrangeras nu en konsert i Missionskyrkan på fredag den 30 oktober. Det är Rälsen band, Elvis och Ten Sweds som kommer att uppträda och dessutom släppa sin första skiva i samband med konserten.
– Rälsen band var från början en fritidsverksamhet på Vuxenskolans Studieförbund, som sedan utvecklades till en daglig verksamhet som bekostas av Nässjö kommun. Det är fantastiskt roligt att de har nått så långt att de har fått släppa en skiva, säger Gert Iwarsson, ordförande för FUB i Nässjö och ledamot i Riksförbundet FUB:s styrelse.

Iwarsson berättar med stort engagemang om att vi måste bekämpa fördomarna mot personer med utvecklingsstörning och börja se vilken potentiell arbetskraft som finns.
– Här finns människor som gör jobb som många andra inte skulle vilja göra. Som exempelvis monotona arbetsuppgifter, det tycker många inte är intressant, men för det här gänget är det absolut intressant. De gör jobbet med stor entusiasm och noggrannhet. Får man bara rätt förutsättningar gör man ett kanonjobb, säger Iwarsson.

Det är frisören Fadi Madiouaya som var initiativtagare till Lika Olika som hade sitt första evenemang i augusti. Han har tillsammans med Gert Iwarsson, Karl-Erik Samuelsson, Anders Källén och Anci Magnusson dragit igång projektet. Ambitionen är att det ska bli ett årligt återkommande event.
– Vi planerar redan nu fler arrangemang i samma tema och vi hoppas att det ska ge en ökad kunskap om personer med utvecklingsstörning och ett större intresse hos arbetsgivare att ta tillvara på den arbetskraft som finns, avslutar Gert Iwarsson.

> För mer info om fredagens Lika Olika konsert