Lingmerths bjöd på insikter i ledarskap

Lingmerths anordnade seminarier med tunga namn från resebranschen – och en före detta förbundskapten i fotboll.

20131209_lingmerths

Det var en imponerande samling aktörer från resebranschen som fanns på plats på Lingmerths Seminarium den 5 december på Elmia Kongress. Deltagarna visades hur man som företagsresenär förenklar sitt resande och dessutom gör det lönsamt. Det hela kulminerade i en mycket uppskattad föreläsning om ledarskap signerad ingen mindre än en före detta förbundskapten för herrlandslaget i fotboll: Tommy Söderberg.
– Vi är glada över att ha kunnat presentera både nya lösningar till våra företagskunder och även förmedla en och annan del av ledarskapsutveckling åt våra företagare, säger Sven-Ove Gunnarson efteråt.

Och nog blev det ledarskapsutveckling. ”Principer för ett framgångsrikt ledarskap” var titeln på gästföreläsare Tommy Söderbergs anförande. Efter att Sverige just missat ett slutspel i fotboll var många deltagare intresserade av att höra hur han arbetade som ledare för att nå två EM-slutspel och ett VM-slutspel.

Först människor, sedan idrottare
20131206_lingmerths_2Han har arbetat med människor i stort sett hela sitt liv: som gymnasielärare, fotbollstränare och till och med mentalskötare. Tack vare sina erfarenheter kunde Söderberg dela med sig av ett antal insikter, bland annat vikten av att prata värdegrundsfrågor i en organisation – det lönar sig nämligen i längden. Viktigt är också att se och bekräfta människor, oavsett var de står i nuläget. Eller som den gamle hockeytränaren Sandelin brukade säga: ”se först spelarna som människor och i andra hand som hockeyspelare”. En ledare inom idrott är därför, enligt Söderberg, en som överför ljus, kraft och värme med en positiv grundsyn och ett inspirerande sätt att lära ut. Legendaren Roy Hodgson nämndes här som förebild.

Uppföljning och återkoppling är en väsentlig del i lärandet, menade Söderberg, som anser att alla – inte endast ledaren i organisationen – ansvarar för att skapa en lärande attityd och att bygga en glädjerik atmosfär. Det sistnämnda lyckades för övrigt den gamle förbundskaptenen själv att åstadkomma i sitt anförande.

Nytt inom resebranschen
Lingmerths och partners presenterade en hel del nyheter under kvällen. Bland annat betonade Scandic betydelsen av företagsavtal, som gör resandet både enklare och mer prisvärt. Vidare berättade Henrik W Andersson om Scandic Hotels stora investering på drygt 1,5 miljarder på de äldre motorhotellen, bland annat får Scandic Elmia en rejäl tillbyggnad.

Nextjet – som ägs bland annat av hockeyprofilerna Kent och Peter Forsberg – gav en bild av sina olika inrikesdestinationer. Idag trafikerar Nextjet 15 destinationer, bland dem Jönköping-Stockholm som under året haft en mycket positiv utveckling med cirka 1000 resenärer/vecka. Fler destinationer kan komma att utvecklas, menade Nextjets Sven-Erik Sjöholm, som spontant frågade hur besökarna ser på sträckan Jönköping-Frankfurt som en framtida destination.

Cecilia Da Silva Lucia vid Lufthansa Group visade upp sin imponerande flygplansflotta, där flaggskeppet Airbus A380 nu trafikerar Frankfurt-Kina. Som ledande flygbolag i Europa, där bland annat Austrian, Swiss Air och Brussels Airlines ingår har de under året lanserat i Sverige sitt lojalitetskoncept Partner Plus Benefit. First Cards representant Aksel Birol beskrev fördelarna av resekonto och deras fysiska betalkort, där bland annat marknadens bästa kortförsäkring ingår, och som administrativt underlättat tjänsteresandet.

Lingmerths informerade om fördelarna med en kontakt som hanterar företagens grupp- och konferensresor, och för detta presenterades även ett flertal inspirerande paketresor till bland annat Istanbul och Dubrovnik.