Medvind för byggnadsfirman LOCAB i Malmbäck

Simon Granlinger har jobbat på Byggnadsfirma Lundberg & Carlsson (LOCAB) i 20 år och numera är han också vd och ägare till företaget tillsammans med sin bror Andreas Hjelmqvist. “Vi har haft en rak kurva uppåt i 7–8 år. Vi blev bland annat utnämnda till Gasellföretag av Dagens industri fyra år i rad”, berättar Simon.
Bröderna Andreas Granlinger och Simon Hjelmqvist som äger och framgångsrikt driver Byggnadsfirma LOCAB i Malmbäck. 
Det gamla hyvleriet i Malmbäck, som länge stått öde, fick nytt liv när LOCAB flyttade in.

Byggnadsfirma Lundberg & Carlsson är närmast en institution i Malmbäck, med en lång och stolt tradition. Sedan 2016 är bröderna Simon och Andreas ensamma ägare till bolaget.

– Företaget har varit med och byggt väldigt många av de byggnader som finns i Malmbäck idag, berättar Andreas och Simon. Firman grundades redan på 60-talet och Lennart Lundberg, en av grundarna har fortfarande nyckel hit till kontoret, fortsätter de.

I dag sysselsätter företaget runt 15 personer och utför arbete åt privatpersoner, kommun, industrier och lantbruk.

– Vi utgår från Malmbäck, men vi utför jobb i hela den närliggande regionen. Vi gör allt från mindre renoveringsarbeten till stora industrilokaler. För några år sedan byggde vi till och med en kyrka, berättar Andreas.

För ett par år sedan köpte LOCAB det gamla hyvleriet alldeles invid Malmbäcksån som stått tom i många år. 

– Vi behövde större och ändamålsenliga lokaler och det här passade oss perfekt, berättar Simon. Vi har renoverat och anpassat lokalen efter våra behov och idag finns här både byggservicelager och kontor, fortsätter han. 

”Konkurrerar med tillit”

– Vi brukar säga att vi konkurrerar med tillit. Hantverkare har ibland rykte om sig att inte dyka upp i tid och vara dåliga på att höra av sig. Vi vill bryta det mönstret. Därför är dialogen med kunder, ordning och reda samt att hålla överenskomna tider viktigt för oss, berättar Simon.

Företaget får många jobb genom personliga rekommendationer, och många av kunderna är återkommande.

– Vi tycker det är viktigt att vårda relationen med kunderna, och det tror jag är en av anledningarna till att vi har nått framgång. 

Många utmärkelser

De senaste åren har utmärkelserna regnat över Byggnadsfirma LOCAB. Förutom att blivit utnämnt till Gasellföretag 2015–2018 har de också utsetts till Superföretag av Veckans Affärer 2016–2018. 

– Det är ett kvitto på att vi lyckas ganska bra. Klart man är lite stolt när man ser tillbaka på det men man för absolut inte glömma att vår personal som varit med på resan också är en del i den framgången. Stolt blir man också över att få vara med och bidra in till samhället, säger Simon och Andreas.

Tror på framtiden

Simon och Andreas ser ljust på framtiden, och någon större avmattning i konjunkturen har de inte märkt av.

– Vi har vuxit mycket de senaste åren och nu gäller det för oss att förvalta det vi har byggt upp, säger de. Vi ska fortsätta göra det vi gör, men ännu bättre. Det är viktigt att fortsätta utvecklas och hela tiden hänga med när efterfrågan förändras, säger de.

Utveckling och samarbeten

– Man växer med kunskap, säger Simon, som utbildat sig till byggproduktionsledare efter att erhållit stipendium från Karin och Lars Axeheims stiftelse, samt läst ett företagsledarprogram på Handelshögskolan i Stockholm. Stipendiet fick jag på rekommendation från Nässjö Näringsliv AB och de har också uppmuntrat mig och fungerat som ett fantastiskt bra bollplank under resans gång. Ibland behöver jag någon vid sidan av som tror på mig och ger mig en knuff i rätt riktning, avslutar Simon.


Vill du ha hjälp med att utveckla din verksamhet i Nässjö kommun? Kontakta oss på Nässjö Näringsliv, vi hjälper företag att starta, etablera och utvecklas i Nässjö. >> Läs mer om våra tjänster