Svensk Tågkraft igång i ny verkstad – miljonsatsning

I april flyttade Svensk Tågkraft in i sin nybyggda lokverkstad i Nässjö. En satsning som landar på 25 miljoner kronor och ger järnvägsföretaget nya möjligheter att växa. ”Vi är på gång att anställa två tekniker just nu”, säger Anders Löfgren, vd och ägare för moderbolaget STAB Holding AB.
Det är en imponerande anläggning som Svensk Tågkraft har byggt vid norra bangårdsområdet i Nässjö.
Anders Lögren (mitten på bilden) berättar att hela personalen har varit involverad i nybyggnationen. På bild syns även Lennart Eliasson (vänster) och Benny Löfgren (höger), båda delägare i Svensk Tågkrafts systerbolag Svensk Tågtrafik.
STAB Holding AB är moderbolag till Svensk Tågkraft och Svensk Tågtrafik, som ägs av Anders Löfgren.
Den nya verkstaden är totalt 2200 kvadratmeter stor.
I verkstaden finns två traverskranar, en typ av lyftkran som gör det möjligt för Svensk Tågkraft att klara av riktigt tunga arbeten. Kranen på bilden kan lyfta upp till 25 ton. Dessutom finns fyra lyftbockar som tillsammans kan lyfta upp till 100-ton.
Utöver verkstaden bygger man även kontor på 230 kvadratmeter.
Planen är att de nya kontoren ska bli klara i november.

Under våren 2017 köpte Svensk Tågkraft vagnverkstaden vid Norra bangårdsområdet i Nässjö. Vagnverkstaden var då 1000 kvadratmeter stor med tillhörande mark på 30 000 kvadratmeter. Järnvägsföretaget hade bestämt sig för att bygga ut verkstaden med 1200 kvadratmeter för att kunna rymma hela sin verksamhet. Nu är verkstaden färdig och de ser redan resultat av sin satsning. 

– Vi har kunnat öka produktionen och förenkla vårt logistikflöde, säger Benny Löfgren, produktionschef och fordonschef i Svensk Tågkraft samt delägare i systerbolaget Svensk Tågtrafik. I vår tidigare lokal hade vi fyra platser för lok, nu har vi fem. Dessutom har vi portar på bägge sidor av spåren, vilket innebär att vi inte längre behöver flytta på ett lok för att få in ett annat.

– Eftersom verkstaden är större har vi också möjlighet att ta oss an fler uppdrag och öka antalet anställda, säger Anders Löfgren, vd och delägare för Svensk Tågkraft. Idag är vi 15 personer i Svensk Tågkraft och vi kommer att bli fler. Vi söker efter två mekaniker just nu, fortsätter han. 

Svensk Tågkraft utför såväl totalrenoveringar som regelbundet underhåll av järnvägslok. De hyr även ut fordon. Idag har de ett 20-tal elektriska lok och diesellok samt ett antal makadamvagnar och boggier. Svensk Tågtrafik, som är systerbolag till Svensk Tågkraft, erbjuder bland annat transportlösningar och service av spår såsom makadamkörning och spårbyten. Tillsammans är Svensk Tågkraft och Tågtrafik en fullserviceaktör inom tåguthyrning, reparationer och service.

Uppdrag värt 60 miljoner kronor 

I år beslutade Trafikverket att förlänga Svensk Tågkrafts uppdrag att underhålla järnvägsspåren vid spårhalkan i södra Sverige.

– Vi är oerhört glada och stolta över att ha fått förtroendet att fortsätta underhålla spåren åt Trafikverket, säger Anders Löfgren. Den här affären har gjort det möjligt för oss att investera i fler fordon.

– Att anställa fler mekaniker gör det möjligt för oss att både ta oss an fler uppdrag och satsa ytterligare på våra egna fordon, säger Benny Löfgren. Vi vill vara först med ny teknik och kunna erbjuda våra kunder en modern fordonspark som är i toppskick. 

Snart inflyttningsklara kontor 

Nu när verkstaden står klar har man börjat bygget med nya kontor. 

– Just nu har vi verkstaden och kontoren i två olika fastigheter. Planen är att samla all vår verksamhet på ett ställe, vilket vi kommer att göra i november då våra nya kontor är klara, avslutar Anders Löfgren.


Vill du veta mer om Svensk Tågkrafts satsning och även ta del av andra satsningar som sker i Nässjö kommun inom tåg och buss? Den 2 oktober 2019 arrangerar vi på Nässjö Näringsliv AB en företagsfrukost tillsammans med kommunledningen på Kulturhuset Pigalle. >> Läs mer om frukosten här!