Miljö- och hälsomässa ska dra män och kvinnor

På lördag 11 april anordnas en Miljö- och hälsomässa på Kulturhuset Pigalle i Nässjö. Initiativtagare är Maria Salomonsson, vinnare av Nässjö kommuns miljöpris.

20150311_naturligtvissalomonssons

Vem är bäst lämpad att anordna en Miljö- och hälsomässa i Nässjö? Naturligtvis Salomonsson, Maria Salomonsson, som i vintras vann Nässjö kommuns miljöpris. På lördag 11 april kommer ett femtiotal utställare att samlas kring miljö och hälsa på Kulturhuset Pigalle. Initiativtagare är Maria Salomonsson, naturlig, ekologisk frisör som till vardags driver salongen Naturligtvis Salomonssons.
– Det är inte i första hand skönhet jag jobbar med utan det är miljö och hälsa. Därför är det inte en skönhetsmässa, utan en mässa kring miljö och hälsa som tilltalar alla sorters besökare, oavsett kön. Skönhet blir en naturlig del i mässan men inte största fokus, säger hon.

Förutom ett femtiotal utställare kommer fyra föreläsningar äga rum i teatersalongen. Bland annat talar Maria Åkerberg, känd för sina naturliga hudprodukter. Hon är ursprungligen hudterapeut som för 20 år sedan började tillverka egna produkter eftersom hon ansåg att det saknades naturliga, miljövänliga produkter i branschen. Idag är Maria Åkerberg ett stort varumärke i hudvårdsbranschen.
– Hon är mycket kunnig, mycket seriös och hade kunnat tjäna ännu mer pengar om hon hade tullat på kvaliteten – men väljer att prioritera miljön. Det kommer att bli en intressant föreläsning, säger Maria Salomonsson.

Folke Solheim, läkare och gynekolog, talar på temat ”Har mannen ensamt ansvar för sin hälsa?” (mycket rolig, lovar Salomonsson). Martina Bodström, doktor i gerontologi, håller ett föredrag på temat ”Den åldrande kroppen – för lust?”. Johan Glans, mental coach och hypnosterapeut (inte komiker) talar på temat ”Upplevd hypnos!” Konferencier? Bosse ”Bildoktorn” Andersson. Bland utställarna finns såväl second hand-butiker som matproducenter, massörer, och fritidsaktörer.
– Det är ett brett innehåll. Hälsa och miljö är många saker, det finns i nästan allting. Bland de första utställarna som jag kontaktade var min granne, second hand-butiken Källan. De återanvänder produkter, jag tycker att det är en bra tanke. Sedan går alla deras pengar till välgörenhet. Likadant med RIA och Röda Korset, de är fantastiska,
säger Maria Salomonsson

Salomonsson vann Nässjö kommuns miljöpris med motiveringen: ”Ett helhetstänk kring miljöfrågor; atmosfär, omhändertagande, källsortering och minimerat användande av förpackningar, som en röd tråd genom hela verksamheten”. Många dörrar har öppnats tack vare priset.
– Miljöpriset för mig har varit så viktigt, mycket viktigare än jag trodde för att göra naturlig ekologisk hårvård synlig och för mig att nå ut till företagare och föreningar, säger hon.

TRIO ASTRAKAN står för underhållningen med Anders Fennsjö i täten.
TRIO ASTRAKAN står för underhållningen med Anders Fennsjö i täten.

För underhållningen under dagen svarar Trio Astrakan – en bluesinspirerad trio som lägger en trevlig ljudkuliss på mässan. Maria Salomonsson arrangerar mässan i samarbete med bland andra Studieförbundet Vuxenskolan samt Lindqwist Kommunikationsbyrå.