Miroi förkortar vägen till arbete

Det finns mycket kunskap att hämta hos Miroi och nu finns det ännu mer. I höstas utökades verksamheten med nyföretagarkurser som nu visar mycket goda resultat.
Från vänster står Carla Habib, Christina Törnwall och Pia Axelsson.

I uppdrag av Arbetsförmedlingen har Miroi i Nässjö börjat utbilda i att starta eget. Kursen vänder sig till arbetssökande som är inskrivna på AF och har en dröm om att driva sitt egna företag. Nu har den första kursen blivit avklarad och Christina Törnwall, affärsområdeschef på Miroi, berättar att den har gett mycket goda resultat.
– Den första kursen startade i oktober och till den hade vi tolv deltagare. Av de tolv var det direkt nio stycken som startade eget företag. Ytterligare en vet vi idag håller på och tar över en verksamhet, säger Christina.

Nyföretagarkursen är en heltidsutbildning som sträcker sig mellan 4-16 veckor. De första fyra veckorna får deltagarna grundläggande utbildning och efter det får de flesta fyra veckor till för att arbeta med sin affärsplan och göra marknadsundersökningar. Kursens längd anpassas individuellt efter varje deltagare beroende på hur mycket stöttning och utbildning deltagaren behöver.
– Målet med den här kursen är samma som i många av våra andra utbildningar – att utveckla och hjälpa individer till egen försörjning, säger Pia Axelsson, coach och utbildningsadministratör på Miroi.

Förutom nyföretagarkursen bedriver även Miroi vuxenutbildningar, arbetsmarknadsutbildningar, företagsutbildningar, coachning, SFI och etableringslots. Under de senaste sju åren har de växt sig starkt på Höglandet.
– När jag började på Miroi 2005 var vi under 100 anställda i Sverige. I Nässjö var jag helt ensam och jobbade. Idag är vi 900 medarbetare och omkring 25 medarbetare i Nässjö, säger Christina.

Carla Habib, coach och etableringslots på Miroi, berättar att de inte bara utbildar utan även är med och hjälper deltagarna att komma ut i arbetslivet. De har en enorm bank utav människor som söker jobb och praktikplatser. Det inte många inte vet är att företagare har möjligheten att kontakta Miroi för att hitta arbetskraft och få kandidater presenterade.
– Många av våra deltagare som kommit hit till Sverige har en riktigt bra utbildning med sig. Vi har precis haft en kvinna som fått praktikplats som lärare och skolan ville inte ens lyssna på de stöd man kunde få eftersom de var så imponerade av hennes kunskap, avslutar Carla.> Läs mer om Miroi här.