Motverka ohälsa på arbetsplatsen

Atenia företagshälsovård lanserar Spanienresa för att stävja ohälsa på arbetsplatsen.
Alejandro Carballo och Malin Lundberg, Carballos Klinic/Atenia.
Alejandro Carballo och Malin Lundberg, Carballos Klinic/Atenia.

Fyra dagar i Spanien med SPA, konferens och aktiviteter är kanske inget man vanligen förknippar med företagshälsovård, men det är precis vad Atenia erbjuder. Naturligtvis med fokus på hälsa – kartläggning av hälsotillstånd och invididuella bedömningar för de anställda ingår.
– Ohälsan i Sverige ökar konstant. Staten har valt att ekonomiskt stödja de företag som satsar på att förebygga ohälsa på arbetsplatsen, vilket vi tar vara på, säger Malin Lundberg, verksamhetschef på Atenia företagshälsovård.

Resan innefattar hela paketet med flyg, hotell, mat och konferenslokaler – utöver de hälsobedömningar som Atenia utför.
– Man kan till exempel förlägga sin årliga konferens i Spanien och kombinera den med att arbeta med hälsofrågor, säger Malin Lundberg.

Atenia Företagshälsovård är en del av Carballos Klinic, samma företag som driver Nässjö Läkarhus och som förra året blev utnämnd till Gasellföretag av Dagens Industri. Med inriktning mot små och medelstora företag skräddarsyr de sina tjänster efter individuella behov.
– Ofta handlar det om någon form av hälsokontroll med EKG, blodtryck, provtagning, frågeformulär, beroende på vilken nivå man vill lägga det på.

Ohälsan, som sagt, ökar i hela landet. Stressrelaterade problem är en stor bov i dramat.
– Att stressen ökar beror sannolikt på samhällets utveckling. Vi strävar hela tiden efter att ha hög produktion på jobbet och hålla låga kostnader. Samtidigt ska vi prestera hemma. Vi har höjt kraven på oss själva.

Utöver det personliga lidande som en sjukskrivning innebär, leder det alltid till en ekonomisk förlust för företaget som drabbas. Att upptäcka och motverka ohälsa tidigt på arbetsplatsen är därför en dubbel angelägenhet.
– Jag tror att det handlar om lyhördhet hos arbetsgivaren, att vara närvarande. Det kan vara små signaler som att man märker att en anställd har många korttidssjukskrivningar till exempel.

Att hålla nere sjukskrivningarna på en arbetsplats är en stor vinst. Innan en anställd sjukskriver sig går ofta produktionsnivån ner och en eventuell ersättare ska läras upp vilket i sig kan ta lång tid. Produktionsbortfallet, med andra ord, kan bli stort.
– Från vårt håll handlar det ofta om att vi kan hjälpa till med tjänsten som rehabiliteringskoordinator som då kan stödja i rehabiliteringsprocessen och den eventuella sjukskrivningsprocessen. Många upplever det tungt att hinna med, avslutar Malin Lundberg.

Läs mer om Atenias Konferenserbjudande här