Prodoc får sydafrikanska ägare

Det sydafrikanska storföretaget Nashua Limited köper majoriteten i Prodoc Svenska AB. Nashua ser förvärvet som en strategisk utgångspunkt för en europeisk expansion.
Från vänster Mladen Brtan, tekniker,  Mattias Stennert, delägare, Henrik Björkman, delägare och Richard Ritheim, delägare.
Oktay Cimen, VD på Prodoc Nässjö AB och en av de lokala ägarna.

Efter att ha träffat och fört diskussioner med runt 20 riskkapitalister valde Prodocs ägare att istället sälja 60 procent av innehavet till en stor utländsk aktör i samma bransch – Nashua, som är ett av Sydafrikas mest välkända it-företag. Därmed är kapitaltillskottet för en expansion säkrat.
– Vi behövde en partner för fortsatt tillväxt, men vårt engagemang är långsiktigt och därför kändes Nashua helt rätt. De ser det här som en långsiktig investering och nu kan vi växa tillsammans, säger koncernchefen Pär Arvidsson, en av de två huvudägarna som säljer huvuddelen av aktierna till Nashua.

Prodoc är en av de fem största aktörerna på den svenska marknaden för dokument- och informationshantering. De omsatte 330 miljoner kronor under 2013 och har kontor i Stockholm, Malmö, Göteborg och Nässjö. Totalt har de 130 anställda.
Oktay Cimen, som är VD för Prodoc Nässjö AB och en av de lokala ägarna, berättar att de ser framemot att utvecklas och kunna erbjuda deras kunder nya tjänster genom de synergier som förvärvet innebär.
– Förvärvet ger oss större muskler och kraft att ta ny marknad lokalt, men också nationellt via vårt affärsområde Production Print som vi driver från Nässjö, säger Oktay.

Både Prodoc och den nya ägaren Nashua är helt fristående. Till skillnad från de flesta konkurrenter på den svenska marknaden som ägs och kontrolleras av de stora tillverkarna. Marknaden förändras snabbt och leveranserna blir mer avancerade.
– För ett par år sedan klarade sig många företag ganska bra på att skeppa hårdvara, ställa ut skrivare och ge support på dem, men det räcker inte längre. Vår tjänsteförsäljning har ökat från noll till nästan 20 procent på bara tre år i andel av omsättning och den ökningen fortsätter. Där har vi haft en fördel i att vara fristående, säger Pär Arvidsson.

För Nashua, som ingår i det stora sydafrikanska holdingföretaget Reunert Limited, blir Sverige utgångspunkten för en nordisk expansion. För Reunert innebär investeringen samtidigt en strategisk investering på en ny marknad. Förvärvet innebär också att Nashua etablerar sig i en ny världsdel.
– Prodoc har en stark ledningsgrupp som visat imponerande resultat. Det är ett samarbete som ger oss tillgång till innovativa dokumentflödessystem och dessutom ger det os en bra utgångspunkt för en fortsatt expansion i övriga nordiska länder, säger Reunerts koncernchef David Rawlinson.