Ramverkstans nya lokaler ett lyft

Sedan ett år finns Ramverkstan nära riksvägen – flera kunder har strömmat till.

20141028_ramverkstan

För ett år sedan flyttade Ramverkstan från centrala Nässjö in i nya lokaler på Bockängsgatan 3. Det var ett smart drag, har det visat sig, ty omsättningen har ökat.
– Det hade vi inte räknat med, men vi har fått många nya kunder från Eksjö bland annat, säger Cissi Wijk, som driver Ramverkstan med hjälp av maken Lennart Wijk.

Ramverkstan finns nu i samma byggnad som Lennarts företag MEKO. Redan ett år innan flytten började de ”förvarna” sina kunder om flytten, så stammisarna var väl förberedda på att hänga med ut till Bockängsgatan när det väl var dags. Men det är inte bara affärerna som har fått ett lyft. Plötsligt blir allt smidigare.
– Vi hade kontoret hemma innan och det var alltid kvällar och helger. Nu har vi fått ett hem, det känns otroligt, säger hon.

Ramerkstan är vassa på diplom. Grannen Atteviks har låtit rama in ett antal certifikat.
Ramerkstan är vassa på diplom. Grannen Atteviks har låtit rama in ett antal certifikat.

Många konstnärer, proffs som amatörer, kommer in till Ramverkstan för att se till att få sina konstverk inramade. Det märks att inramning är en hel vetenskap. Bomullsvantar ska på, och det finns en mängd aspekter kring materialet att ta hänsyn till. I egenskap av utbildade rammakare har Cissi och Lennart full koll.
– Många gör misstaget att använda tejp till exempel, vilket är att helt förstöra ett fotografi eftersom tejp innehåller kemikalier. Alla material vi använder kommer från växtriket. Det finns en grundregel när man ramar in saker som säger att man måste kunna få isär allting i originalskick, säger Lennart Wijk.

Ganska nyligen har de investerat i en ramklipp, vilket innebär att de måttanpassar ramar själva. En hel del rådgivande verksamhet blir det också.
– Kunder kommer in med ett objekt och säger ”vad ska jag göra med detta?” Det är lite problemlösning, säger Lennart Wijk.

Endast fantasin sätter gränser för vad som kan göras med en inramning, menar de. Formskurna passepartout, lådinramning – you name it. Just lådinramning är något som de gärna tar sig an – bland annat har de ramat in fornfynd från Egypten och Syrien.
– Vi är väldigt noggranna. Om vi är nöjda så vet vi att kunden är nöjd, avslutar Cissi Wijk.