Rekordjul väntas för Nässjöhandeln

Julhandeln förväntas slå nya rekord tack vare Nässjös ökade utbud.
Daniel Jacobson och Niklas Askling på Audio Video har haft en enorm respons från kunderna sedan öppnandet i september.
Daniel Jacobson och Niklas Askling på Audio Video har haft en enorm respons från kunderna sedan öppnandet i september.

Pengarna kommer att rulla i Nässjö dagarna före jul. I takt med att fler butiker öppnar och att det rör på sig i staden väljer allt fler att handla på hemmaplan. Julhandeln förväntas bli starkare än på länge.
– Det finns tydliga indikationer på att julhandeln i Nässjö kommer att dra mer folk än på mycket länge. Dels, naturligtvis, på grund av att utbudet nu är väsentligt större än tidigare år, men också för att det finns undersökningar som pekar på att Nässjöborna vill handla på hemmaplan så länge utbudet är tillfredsställande, säger Marcus Wårdmark, handelsplatsutvecklare, Nässjö Näringsliv AB.

Känt genom olika undersökningar är bland annat att Nässjöbor har efterlyst en elektronikbutik, vilket nu finns i och med Audio Video i Gallerian Loket. Sedan butiken öppnade i slutet av september har lokalborna flockats.
– Det har gått jätte-jättebra, klart över förväntan. Vi är rätt överväldigade faktiskt, säger Niklas Askling, Audio Video.

Just nu säljs det en hel del trådlöst och bärbart ljud i alla storlekar och prisklasser, så en och annan kan nog få räkna med att landa en fin ljudanläggning i jul. Men den riktiga julruschen kommer att dröja ytterligare en vecka.
– Fram till 18-20 december brukar det vara förhållandevis lugnt, sedan smäller det till, säger Niklas Askling.

Mittemot Audio Video ligger designbutiken Lisbeth Dahl, ytterligare en ny butik i Gallerian Loket, och rulltrappan ner till H&M och Lindex har nu öppnat. Det rör på sig, med andra ord. Så även i Fenixgallerian, dit Elkedjan flyttade från en relativt undanskymd tillvaro för en dryg månad sedan. Åsa Friman, butiksägare, har märkt av en väsentlig skillnad och passar på att kolla upp besöksstatistiken.
– Under november förra året hade vi 5205 besök. I år var motsvarande siffra 10401. Det är dubbelt så mycket, ganska precis, säger hon.

Även försäljningen har gått upp, om än inte dubblerats, så åtminstone med 15 procent, bedömer Friman. Och julklappar handlar man redan i butiken.
– Vi har slagit in en hel del julklappar av olika slag här. Jag tror att vi kommer att sälja mer än vi gjort tidigare, fler hittar in till oss nu, säger hon.

En bok som har sålt mycket bra på Bokia är "Smålänningar: världens mest framgångsrika folk", skrivet av (smålänningen)  Jan Törnqvist.
En bok som har sålt mycket bra på Bokia är ”Smålänningar: världens mest framgångsrika folk”, skriven av (smålänningen) Jan Törnqvist.

Elkedjan har bidragit med mer spring i Fenixgallerian, vilket spiller över även till övriga butiker. Några kliv bort på Bokia har man sålt en hel del böcker under oktober-november, men det beror sannolikt även på att hösten har varit mycket stark vad gäller utgivning av tunga författare, tror Patrick Eberhardsson.
– Julhandeln är ganska stabil varje år, men jag tror att vi kommer att sälja fler böcker i år, det har varit en bra utgivning i höst, säger han.