Rustik inredningsbutik öppnar i Ekefall

Den mysiga pop-up-butiken i Ekefall bjuder på en annorlunda julinramning. Betong står i centrum för p.a.C.t.

20131106_pact

p.a.C.t står för Palle, Anna, Christel och Tommy, ägare och idésprutor bakom den nya inredningsbutiken i Ekefall – en “pop-up” som kommer att ha öppet under fem helger fram till jul.
– Vår tanke är att det ska vara en mysig upplevelse och en annorlunda julkänsla, kanske inte så traditionellt, säger Christel Stenberg som när hon inte öppnar butik i Ekefall är inredningsstylist och florist.

Men, ropar läsaren, vad säljer de egentligen? Förutom egengjorda produkter i linne och filt är svaret betong. Eller rättare sagt, inredningsdetaljer i betong.
– Alltså, det började med att jag ville gjuta ett betongbord och kastade ur mig det till Christel. Och i sin tur kastade hon ur sig det till sin man och han tyckte det lät jättespännande. Så de sa “kom förbi så kan vi prata om det”. Sedan kom vi igång kan man säga. Det kan ha varit den trevliga inramningen med mat och dryck och barn som lekte och så vidare, som gjorde att vi gick igång så. Christel och även jag kan gå rätt långt utanför ramarna när vi kommer igång, säger Anna Palmgren.
– Och så har vi våra män som håller tillbaka oss om vi går för långt. De har dessutom utbildning och kunskap som gör att idéerna går att förverkliga.

Anna Palmgren och Christel Stenberg framför p.a.C.t:s egendesignade betongträd (cirka trehundrade kilo tungt!)
Anna Palmgren och Christel Stenberg framför p.a.C.t:s egendesignade betongträd (cirka trehundrade kilo tungt!)

Och så var de igång, de två paren (Tommy Magnfält-Christel Stenberg och Stefan-Anna Palmgren). Betongbord, träd i betong, dekorativa hus i betong. De gör alltihop själva, från idé till produkt. Men utöver betonginredning kommer de även att sälja andra varumärken.
– Bland annat har vi ett märke som vi kommer att bli ganska ensamma om, Menu, ett danskt märke som gör väldigt mycket mot kök och hushåll, men även uteprodukter. Vi har köpt in väldigt snygga produkter som är riktigt fina till julklappar, säger Christel Stenberg.

Anna Palmgren är ett icke obekant ansikte för dem som någon gång har läst lokaltidningen eller ätit mat, vilket torde vara en majoritet av åtminstone Nässjöbor. Tillsammans med Malin Hellsund driver hon matkasse-catering-butikskonceptet Vår Mat, vilka kommer att finnas med som utställare under p.a.C.t:s öppethållande. Även Ryssbyglass kommer att finnas på plats, liksom ett antal skickliga smyckestillverkare. Dessa fem helger blir som ett “pilotprojekt” för att se hur intresset kring konceptet och produkterna är. Och om folk överhuvudtaget hittar till Ekefall.
– Det blir en hel del rustikt, en mix av inredning kan man säga. Och ganska ombonat med tanke på att det är juletid. Vi vill vara snälla och lättillgängliga så att vi inte spetsar in oss på udda grejer, säger Anna Palmgren.

Det återstår att se om p.a.C.t:s betonghantverk tilltalar den breda allmänheten, men med tanke på den höga mysfaktorn i Ekefall är det svårt att föreställa sig några hinder. Butiken har öppet varje lördag och söndag klockan 11-16 under fem helger från och med lördag 16 november.