Så minns Claes Johansson samarbetet med Holger Jonasson

Den 19 augusti tog vi vårt sista farväl av Holger Jonasson, som under 23 år har arbetat hos oss. Anna Svensson från Aktuella Nyheter i Veckan har intervjuat Claes Johansson (vd på Nässjö Näringsliv) och flera företagsledare, verksamhetsledare och kommunalråd om minnena med Holger Jonasson.
Marcus Wårdmark, Holger Jonasson och Claes Johansson från ett personalfoto 2012.
Från vänster Claes Johansson, vd Nässjö Näringsliv, Holger Jonasson, Bo Zander före detta kommunalråd och Anders Wittskog, Transab.
Draka Kabel är ett av flera företag som Holger Jonasson har jobbat med. Här hälsar Holger och Claes Johansson Carl-Johan Dalin välkommen som ny vd 2014.
Postterminalen i Gamlarps Industriområde är ett annat exempel på ett företag som Holger Jonasson har haft nära samarbete med och etablerat.
Holger byggde samarbete åt alla håll. Här mot kommun och näringsliv. Från vänster står Greger Phalén, Claes Johansson, Holger Jonasson och Costy Borg.

”Claes Johansson som är vd på Nässjö Näringsliv berättar att han jobbade 23 år tillsammans med Holger Jonasson som nyligen lämnat oss. Claes och flera nyckelpersoner minns Holger som en av Nässjö’s främsta engagerade entreprenörer som skapade många positiva arbetsinsatser inom näringslivet i Nässjös kommun. Det var i Nässjö som de gemensamt skapade goda förutsättningar för företag och verksamheter att växa och utvecklas. Samt att de såg till att nya satsningar av etableringar i Nässjö gjordes. I Nässjö finns idag en stor flora med företag som växer och inför hösten ser flera företag på nya etableringar i Nässjö.

Claes berättar vidare att Holger var vd under tio år på Nässjö Näringsliv under åren 1993 till 2003. Därefter fortsatte Claes som vd och även då i det goda samarbetet med Holger. Johansson berättar att de fick förmånen att tillsammans med sin personal på Nässjö Näringsliv AB, företagare och kommun att sträva efter en tillväxt av näringslivet i kommunen. Claes menar att Holger var betydelsefull för Nässjö kommun och Nässjö Näringsliv AB på många sätt. Holger var en riktigt driven entreprenör. Det är med stor sorg som Claes nåddes av meddelandet från familjen att Holger gått bort. 

Claes och Holger var både kollegor och goda vänner

För Claes var Holger inte bara en kollega, han var också en personlig vän till Claes. 

– Vi har samarbetat i 23 år och vi kände varandra utan och innan. Samarbetet fungerade alltid utmärkt med Holger. Just samarbetet var en paradgren för Holger. Samarbete, samarbete och samarbete åt alla håll. Vi fick tillfälle att uppleva väldigt mycket roligt tillsammans från 1993 och under åren som kollegor och vänner, säger Claes Johansson.

Stora entreprenörsanda och kreativitet

Några av alla de sekvenser som Claes och andra som kände Holger kommer ihåg från samarbeten är Holgers förträfflighet och som beskriver hans entreprenörsanda.

– Det vill säga Holger var mycket kreativ i det arbete han gjorde. Ett bra exempel var när vi exempelvis jobbade med tanken om att uppvakta ambassadörerna i Stockholm för att bygga relationer. Vi var först inne på att besöka dem och knacka dörr i Stockholm. Då vi kanske hade fått träffa 3:e sekreteraren på sin höjd. Men Holger vände på upplägget och bjöd in nyckelpersonerna till Nässjö via ambassadföreningen och även David Spencer bjöds in, 50 personer kom från 25 länder och det blev ett kontaktmässigt och medialt genombrott. Det här är en god bild av Holgers kreativitet, berättar Claes.

Fingertoppskänsla vid framgångsrik planering

Holger hade den rätta fingertoppskänslan det vill säga han hade stor delaktighet i framgångsrik planering av ett stort event 2010.

– Där vi hade med affärsprofilerna Boris Lennerhov och Anders Wall samt tio av Årets företagare. Flera var tveksamma till att ta med Jonas Jonasson som talare, författaren av ”100 åringen som steg ut genom fönstret och försvann”. Holger stod på sig och det visade sig att författaren Jonas Jonasson inte bara var en författare, han var även en lysande talare. Eventet blev en succé och resten är historia om författarens framgångar, förklarar Claes.

Trevliga arrangemang och uppskattade sammanfattningar 
2015 höll Holger Jonasson ihop trådarna för Fantastiska Forserum, en folkfest för att lyfta fram Forserums starka sidor och bidra till ökad inflyttning.

Hålla samman event var Holger synnerligen bra på. När kombiterminalen skulle invigas 2003, var det Holger som höll samman arrangemanget. 

– Han kunde inte bara hålla samman och göra ett trevligt arrangemang, han gjorde ofta även uppskattade sammanfattningar i text och bild. Niklas Grimslätt på Skanska uttryckte att Holger skulle kunna hålla samman en melodifestival om han skulle behöva göra det, säger Johansson.

Holger kunde bygga relationer

Den lilla gesten och konsten att bygga relationer kunde Holger med, för vid många sammanhang gjorde Holger en liten detalj till något stort som människor verkligen kom ihåg. 

– Jag minns när vi hade forsknings- och utbildningsministern Leif Pagrotsky på besök hos Cellwood. I det här sammanhanget överlämnade Holger en handsnidad träpenna från en lokal entreprenör. Många år senare år 2018 träffade jag Leif som dåvarande generalkonsul i New York (tidigare närings- och utbildningsminister) och vi pratade då om hans besök i Nässjö en bit in på 2000-talet och visst var det festligt att då höra Leif säga. 

– Jag kommer verkligen ihåg besöket på bland annat på Brinell och Träcentrum och trä pennan har jag kvar, berättar Claes humoristiskt.

Många företagare har stöttats av Holger 

Entusiastisk var Holger för han kunde konsten att övertyga och många företagare har fått stöttning av honom i kommunen när de stått inför expansionsbeslut. 

– Några företag Holger jobbat med och som vuxit rejält i Nässjö är till exempel ABB som är nuvarande Draka kabel och givetvis Postterminalen ute i Gamlarp.

Härligt lagarbete vid framgångsrikt utvecklingssamarbete

Några exempel på Holger och Claes goda utvecklingssamarbete. Ibland var det Holger som inledde och ibland Claes. 

– I Jysks etablering av centrallager marknadsförde Claes först kommunen när Jysk skulle etablera sig med butik och sedan ringde de tillbaka till honom och ville etablera centrallager. Sedan var det Holger som jobbade mest med dem tillsammans med flera kommunala nyckelpersoner, företagare och Arbetsförmedlingens chef. Likaså med Tura-etableringen där började Holger, sedan jobbade Claes med helheten i ett team med kommunen, Arbetsförmedlingen och olika företagare. Ett härligt lagarbete helt enkelt när det är som bäst, berättar Claes.

Satsningar och samarbeten fortsätter 

Det fina lagarbetet och samarbetet har sedan fortsatt med Nässjö Näringslivs personal tillsammans med kommunen och företagen.

– Även att Holger slutat sedan några år tillbaka, har han ofta skickat glada tillrop. Han slutade konsulta för Nässjö’s Näringsliv år 2016. Vi har en styrelse med företagare och kommunala företrädare som lägger strategin på ett bra sätt med nya inslag, metoder och initiativ sedan många år. Vi har ett antal engagerade medarbetare som varje dag jobbar besjälat för att utveckla, Marcus Wårdmark inom handelssidan, Peter Johansson inom uppstarter och företagsutveckling, Nicole Erkensten sköter marknadsföringen, Thommy Johansson och Erik Nygårds företagsutveckling och kompetensförsörjning, och Nordic Infracenter med Hans-Inge Almgren och Tony Cimen, avslutar Claes.”

Så minns företagsledare, verksamhetsledare och kommunalråd Holger Jonasson
PO Norlander, tidigare Företagarnas regionchef i Jönköpings län. 

”Jag har känt Holger sedan slutet av 1950-talet, eftersom vi båda har vuxit upp i Växjö. Under min tid som chef för Företagarna i Jönköpings län hade Holger och jag mycket kontakt och ordnade tillsammans olika företagsträffar. Holger var entusiastisk, kreativ och såg alltid möjligheter där andra såg hinder. Holger älskade sitt Nässjö. Sa aldrig ett negativt ord om sin hemkommun eller politikerna i Nässjö. Nu är Holger hos den ”store entreprenören”, där han säkert fortsätter att vara kreativ”.

Jonas Ekeroth, ansvarig näringspolitik Handelskammaren Jönköping (tidigare VD Handelskammaren). 

”Jag minns Holger som en god vän. Han var glad, trevlig och mycket driftig. Men det jag framförallt minns av Holger var att han aldrig gav upp, och det gav resultat. Han lyckades med det han företog sig. Det går heller inte att tänka på Holger utan att tänka på Nässjö. Han älskade sin stad och kommun. Han brann för Nässjö och för att göra kommunen än lite bättre varje dag. Det skulle därför inte förvåna mig om det byggs ett nytt Nässjö i himlen just nu.”

Berndt, Axelsson, vice president, legal and risks, Flokk. Ordförande i Nässjö Näringsliv AB. 

”Holger Jonasson var en målmedveten och drivande person som arbetade hårt för att komma framåt och nå uppsatt mål. Jag har under åren haft relativt mycket med Holger att göra och sett hans engagemang på olika sätt. Ett av de sista projekten Holger valde att engagera sig i var Kulturgatan Bodafors, för att stödja entreprenörerna Mikael och Leif. Holger tog kontakt med mig vid tillfälle och promotade kontakter och projekt på sitt vanliga engagerande och entusiasmerande sätt. Detta ledde till sist att vårt företag Flokk AB idag finns med på Kulturgatan med ett material om Rolf Holstenssons utveckling av RH, och försöker stödja projektet som vi tycker är angeläget. Återigen lyckades alltså Holger att knyta ihop flera lösa ändar till en bra knut, det var verkligen en av hans starka sidor.” 

Anci Magnusson, Kommunstyrelsens ordförande S. 

”Alla människor är unika men Holger var särskilt unik sa min företrädare Bo Zander till mig när vi samtalade om att Holger inte längre finns bland oss. Han har lämnat många avtryck hos oss som mött honom och jobbat med honom genom åren. Själv kommer jag ihåg ett Kommunstyrelsesammanträde på 90-talet som Holger medverkade på för att berätta om NNAB:s arbete. Känslan jag fick med mig var ”Det är möjligt att sätta Nässjö på kartan”. Det är också det som är mitt mest bestående minne. Att sätta Nässjö kommun på kartan. När arkitektupproret lanserade Nässjö som en kandidat till fulaste stadskärnan så svarade Holger i såväl media som på Facebook – där han överbevisade med bilder hur vackert det är och hur mycket som görs och gjorts i gott samarbete mellan kommun, fastighetsägare och näringsliv. Jag är tacksam och glad att jag fått lära känna honom. Jag är tacksam och glad att han arbetade så oförtröttligt med att göra gott för Nässjö kommun.”