Satsning gav Expodul medarbetare

Jobb för personer med nedsatt arbetsförmåga, det är målet med Arbetsförmedlingens satsning SIUS. Expodul i Forserum är ett lysande exempel där arbetsgivare och medarbetare har funnit varandra. ”Fler företag skulle kunna prova på”, säger vd Tommy Thyselius.
Marcus Nordvall och Tommy Thyselius
Marcus Nordvall och Tommy Thyselius

Expodul i Forserum har funnit en lojal och flitig medarbetare i form av Marcus Nordvall. Det är tack vare Arbetsförmedlingens program SIUS som de funnit varandra, ett initiativ för att ge personer med nedsatt arbetsförmåga chansen till en anställning.
– Vi vill ha en väldigt stor blandning av personal här, om det så är tjejer och killar och äldre och yngre, utlandsfödda och svenskar. Desto större blandning man har, desto bättre grupp tror jag att man får, säger Tommy Thyselius, vd Expodul.

”Ibland behövs det extra kraft för att rätt person och rätt arbetsgivare ska hitta varandra och komma igång med anställning på bästa sätt”. Så skriver Arbetsförmedlingen i ett informationsmaterial om SIUS, ett särskilt introduktions- och uppföljningsstöd. Satsningen innebär att en särskilt utbildad arbetsförmedlare hjälper personer som har nedsatt arbetsförmåga att hitta jobb. På Expodul har det blivit en stor framgång.
– Vi tog ett förutsättningslöst möte med Marcus, hans mamma och Arbetsförmedlingen. Vi sade då att vi gör ett försök. Han var själv lite skeptisk till en börja, men Arbetsförmedlingen tyckte att han skulle testa det här ändå, säger Tommy Thyselius, vd Expodul.

Och tur var väl det. Efter en tids praktik upptäckte både Marcus och arbetsgivaren att de trivdes mycket bra med varandra. Nu har Marcus varit anställd i ett års tid. Han är punktlig, säger alltid till när han kommer och när han går, och mycket uppskattad av kollegorna, berättar Tommy Thyselius.
– Jag skruvar ihop de här pallarna som du såg därute. De är till för att ställa glasskivor på. Men just nu är det lågsäsong så då gör jag lite diverse saker. Det blir lite sortering och sådant, säger Marcus.

Marcus är utåtriktad och social och har blivit mycket omtyckt på arbetsplatsen. Själv känner han också att det är god stämning. Arbetskamraterna brukar skoja med varandra.
– Det finns lite väl många jokrar här. Du såg den där hissen jag har för pallarna va? Ibland är det en del som sätter dem så att plattformen blir lite sned, säger han.

Vad gör du då?
– Jag ändrar tillbaka den med en suck av trötthet och lite irritation, säger han och skrattar.

Tommy Thyselius tror att fler företag skulle kunna ta hjälp av SIUS, som är ett individuellt stöd för arbetssökande och även för arbetsgivare. En viss anpassning av arbetsuppgifterna krävs. I Marcus fall handlar det om att ha en tydlig arbetsuppgift och inte göra stora förändringar för ofta.
– Jag tror inte att man ska vara rädd för att prova. Om man tittar på erfarenheten här så har det gått väldigt bra. Jag tror att företag i den här storleken och framförallt större skulle kunna prova på, säger han.