Scandinavian Business Seating störst i Europa

Scandinavian Business Seating har gått om Kinnarps på marknaden för kontorsstolar och är därmed störst i Europa, sett till omsättning, enligt en ny rapport.

Enligt analysinstitutet Interconnection Consulting har Scandinavian Business Seating rankats som ledande leverantör av kontors- och arbetsstolar i Europa, sett till omsättning. Det innebär att SB Seating har tagit marknadsandelar medan exempelvis Kinnarps har tappat några andelar. Därmed är koncernen, som Nässjöföretaget ingår i, Europas största leverantör av kontorsstolar med varumärkena HÅG, RH och RBM. Sett till kontorsmöbler generellt är SB Seating Europas sjätte största leverantör enligt samma analys. Europas kontorsmöbelindustri omsätter totalt  6 700 miljoner Euro.
– Vi ska vara ödmjuka. Det som gläder oss mest är att skandinavisk möbelindustri är så stark i Europa och vi gläder oss naturligtvis över att ta ökade marknadsandelar, säger Berndt Axelsson, VD för SB Seating Sverige AB.

Fler vill sitta bekvämt
Från 2010 till 2011 ökade hela kontorsmöbelbranschen med 2,4 procent i Europa. Segmentet ”Swivel chairs”, det vill säga kontors-/arbetsstolar, gick upp med 3,7 procent enligt Interconnection. Scandinavian Business Seating har enligt undersökningen rankats som nummer ett i Europa med drygt 7 procent av marknaden för kontorsstolar.
– Detta tycker vi visar att vi är på rätt väg i en fragmenterad Europamarknad. Det som vi har arbetat med i många år i Skandinavien, det vill säga vikten av ergonomi och att sitta rätt, miljö och kvalitet, tar resten av Europa till sig på ett bättre sätt idag, säger Berndt Axelsson.

Mycket kvar att göra
I dagsläget är Sverige, Norge, Danmark och Finland de länder där Scandinavian Business Seating har sina primära kundgrupper. Men företaget finns även med som leverantör i Europas största ekonomier – Tyskland, Frankrike, Storbritannien och Holland.
– Om du åker in i vägtullarna i Frankrike, eller för den delen går ner i Londons tunnelbana, så är sannolikheten stor att personen bakom glaset sitter på en RH-stol.

I Storbritannien finns det cirka 20 anställda och där har Jörgen Josefsson, bördig från Nässjö, nyss utnämnts till landschef för SB Seatings alla tre varumärken. Han har varit ansvarig för RH sedan 1995 men fick nu förtroendet att ansvara även för HÅG och RBM. I Frankrike har SB Seating expanderat kraftigt de senaste åren och flyttar nu in i nya lokaler strategiskt placerade nära Charles deGaulle och Paris centrum.
– Men det finns mycket kvar att göra i swivel chair-branschen och vårt övergripande mål är att öka våra marknadsandelar på den europeiska marknaden. Det innebär dock inte att vi sitter stilla på skandinaviska marknaden. I Köpenhamn har vi precis flyttat in i ett nytt showroom nära Kastrup som vi kallar ”House of Brands”. SB Seating har även tidigare satsat på detta koncept med större showroom i Stockholm och Oslo, samtidigt som våra återförsäljare och partners också satsar och arbetar hårt för att öka marknadsandelarna i en allt hårdare konkurrens, säger Berndt Axelsson.

Asien nästa?
Scandinavian Business Seating har även börjat fundera på den asiatiska marknaden och nyligen satt upp ett säljbolag i Singapore.
– För att motivera prisbilden måste det finnas ett intresse för skandinavisk design. Möjligheterna för skandinaviska företag att positionera sig i Asien ökar med urbaniseringen, vilken är explosionsartad inte minst i Kina, säger Berndt Axelsson.

Skandinavien gör skäl för sitt rykte
I rapporten från Interconnection Consulting, som går under namnet ”Office Furniture in WEU 2012” finns flera skandinaviska företag med på listan över de största kontorsmöbelaktörerna.
– Det är viktigt att den skandinaviska industrin är stark, för det hjälper även Scandinavian Business Seating, avslutar Berndt Axelsson.