Starta eget-kursen drog rekordmånga

I måndags startade Nässjö Näringsliv igång sin Starta eget-kurs, denna gång med rekordmånga deltagare – 32 stycken för att vara exakt.

Varje år arrangerar Nässjö Näringsliv AB Starta eget-kurser. En gång under våren och en gång under hösten. Den 8 februari var det återigen dags för kursstart och det blev en riktig kanonstart. Undervisningssalen på Träcentrum fylldes med rekordmånga kursdeltagare. Peter Johansson, kursansvarig och affärsutvecklare på Nässjö Näringsliv AB, berättar att de aldrig har haft så många deltagare innan.
– Det är jätteroligt att så många ville gå kursen, och vi har fått ihop ett riktigt härligt gäng, säger han.

Drömmar om att starta eget

Peter inledde kvällen med en gruppresentation. Varje deltagare fick berätta kort om sig själv och varför man valt att gå kursen. Drömmar om att starta eget företag möttes. En del hade klart för sig vad de ville starta. En ville öppna tatueringsstudio, en annan arbeta med foto. En annan del var väldigt hemlighetsfulla. Man var inte riktigt redo att säga vad man ville starta mer än att man ville starta ”något”.

Föreläsningar

Efter gruppresentationen var det dags för föreläsningar. Först ut var Peter Johansson om affärsidé. Därefter Margareta Carlsson, ägare för Atheragram Structura, om Ditt och företagets varumärke. Sist ut var Christoffer Sillén och Anders Falk, båda från PwC, som dessutom var ett nytt inslag i programmet. De föreläste om entreprenörskap där deltagarna blev indelade i grupper. Varje grupp fick i uppgift att tillsammans klura ut exempel på lyckade och mindre lyckade entreprenörskap. De fick också komma fram till fyra nyckelord som kännetecknar en entreprenör. Verkställare, målorienterad och lösningsfokuserad blev några svar.

Sju måndagskvällar i rad

Efter PwC:s föreläsning var det dags att avrunda. Nästa vecka är det kalkylering, skatt och kapitalanskaffning på schemat. Därefter kommer områden som försäljning, marknad och bokföring. Totalt består kursen av sju träffar som ska guida deltagarna från idé till att starta och driva eget, med andra ord, om man får vara lite klyschig, göra drömmar till verklighet.