Startskott för gigantisk utbildningssatsning

500 medarbetare i Nässjö, Vaggeryd, Jönköping får kompetenshöjning i och med Logkomp. På torsdagen 15 mars gick projektet in i genomförandefasen.
Projektledare: Christer Johansson, Codeq, Fredrik Göransson, Science Park, Susanne Malmquist, Codeq, Patrik Holst, Destination Jönköping, Carl-Gunnar Karlsson, Vaggeryds Näringslivsråd, Monica Raske, Destination Jönköping, Claes Johansson, Nässjö Näringsliv AB.

På torsdagen 15 mars var det upptaktsmöte för den gigantiska utbildningssatsningen Logkomp – ett EU-finansierat projekt som ger miljoner i utvecklingskraft till 41 företag i Nässjö, Vaggeryd och Jönköping. Ett sextiotal personer från de deltagande företagen samlades på Hotell Högland i Nässjö för en informationsträff inför den stundande utbildningsinsatsen som riktar in sig på kompetenshöjning för logistik och effektiv produktion – men även jämställdhets- och tillgänglighetsfrågor kommer att lyftas i de olika utbildningarna, som är 19 till antalet.

Representanter från Destination Jönköping, Vaggeryds Näringslivsråd och Nässjö Näringsliv AB höll samman träffen, och Christer Johansson, Codeq – som är processledare för Logkomp – berättade om vilka utbildningar som finns tillgängliga och vad det innebär för företagens del. Det är sedan tidigare känt att det är svårt att rekrytera rätt kompetens.

– Logkomp kommer att bidra till att personalen får mer kvalificerade arbetsuppgifter, och kommer att främja individens kompetensutveckling, sade Christer Johansson.

Bristen på kvalificerade industriarbetare och tekniker är stor. När det är svårt att rekrytera utifrån, är det en stor fördel att kunna utbilda befintlig personal. Deltagarna har höga förväntningar på utbildningarna.
– Den här presentationen kändes väldigt intressant – det är precis det här vi jobbar med, det vill säga förbättringsarbete och logistikutveckling. Det här kommer bli en mycket bra ytterligare injektion i det arbetet, säger Ola Adolfsson, vd på Flexator AB, ett av 19 Nässjöföretag som tar del av satsningen.

Även Grännaföretaget Kemet Electronics har höga förväntningar.
– Vi har faktiskt inte så mycket kontakter med företag i närområdet i och med att vi arbetar mycket internationellt, så detta är väldigt nyttigt, säger Emelie Peippo, och sätter fingret på samverkan – en av tre grundpelare i Logkomp-projektet (utveckling och kompetens är de övriga två).

Internationella Handelshögskolan och Science Park Jönköping är samverkanspartners i projektet.
– Vi finns med i det här för att vi tror att det är viktigt att alla företag är med och bevakar det som händer inom ny teknologi och nya informationssystem, säger Fredrik Göransson, Science Park.

Varje företag inom Logkomp får en plats i ett logistiknätverk, en plats i ett ledarnätverk, en plats i jämställdhetsutbildningen och ett antal utbildningsplatser utifrån egen prioritering.

– Vi var med på det förra utbildningspaketet för två-tre år sedan och det hjälpte ju oss att komma igång med en del utbildningsinsatser som vi hade svårt att driva själva. Jag har stora förväntningar på denna satsning som ligger inom logistik och lean, säger Håkan Säberg, PMC Cylinders AB i Vaggeryd.

De första utbildningarna kör igång under vecka 16. Några exempel på kurser: Operativt inköp, Produktionslogistik, Lagerhantering, och Projektledning.

Upphandlingen av utbildningsleverantörer avslutades i januari. Följande företag kommer att hålla i utbildningarna: Erigon Partner AB, Askengren & Co, Codeq AB, Nova Affärsutveckling, Advokatfirman Glimstedt och Industriforum.