Tåg i stället för flyg – en spännande resa!

För Kim Lakss blev inte hans yrkesroll som driftchef för LL Tågtjänst AB:s verksamhet i Nässjö precis det han planerat i yngre dagar. Han skulle egentligen bli flygmekaniker. Men allt blir inte som man tänkt sig. Nu är han inne på sjunde året hos företaget som hyr ut lokförare och järnvägspersonal. Han stortrivs.

Familjeföretaget Liselotte Lööf AB har ca 250 anställda med huvudkontor i Stockholm. Företagets dominerande verksamhet handlar om avfallshantering samt inre- och yttre renhållning.
Sedan 2005 har man gjort sig gällande inom den järnvägs- och spårrelaterade sektorn. Man utför spårbevakningsuppdrag åt Trafikverket och gör insatser åt Storstockholms lokaltrafik.

I Nässjö handlar det om tågtjänst i ordets finaste bemärkelse. Från de rymliga och trivsamma lokalerna vid Järnvägsgatan, nästan så nära tåget man kan komma, pågår en betydande verksamhet där Kim och hans medarbetare ständigt står redo för nya utmaningar. Företaget har uppenbarligen ett gott rykte, för när vi frågar om Kim Lakss har några ansökningar från lokförare som söker jobb så svarar han direkt: – Vi har faktiskt en hel hög på lager!

Den upplysningen från Kim Lakss får denne intervjuare att känna sig aningen förbryllad eftersom vi ofta hör att det är brist på lokförare i hela Sverige. Det gäller dock inte LL Tågtjänst i Nässjö. Med andra ord; här har vi ett företag där personalen trivs och vill vara kvar.
– En del av anledningen till att man gärna stannar hos oss är att våra lokförare får möjlighet att köra både gods- och persontåg. Vi har också lagt upp ett arbetsschema så att man jobbar i åtta dagar och är ledig i sex. Det är många som gillar den modellen, konstaterar Kim Lakss.

Norska Cargo Net tillhör företagets större kunder, men i princip utför man uppdrag åt både väl kända och mindre kända aktörer. Dels handlar det om att köra lok, men också om rena tillsyningsuppdrag. Ibland ringer kunder med relativt kort varsel då tåg skall rangeras för olika uppdrag. Då gäller det att man har folk med rätt kompetens.
– Jag upphör aldrig att imponeras över personalen. De ställer upp i alla lägen och de kommer ofta med förbättringsförslag till våra kunder. Sådant stärker naturligtvis vårt varumärke.

Kim trivs uppenbarligen i rollen och ser en ljus framtid för Nässjö som järnvägsstad.
– Vi har en fantastisk kompetens som vi skall ta vara på i Nässjö. Jag gläds över att Nässjö Näringsliv AB förbereder projektet The Railway Town. Själv är jag övertygad om att vi alla kommer att ha nytta av detta, summerar Kim Lakss.