Sveriges första auktoriserade lönekonsulter

Ann-Kristin Bergström och Marita Kylberg är bland de första att ta hem titeln auktoriserad lönekonsult. Båda kommer från LRF Konsult i Nässjö och har blivit examinerade i SRF:s regi. 
Marita Kylberg och Ann-Kristin Bergström med sina certifikat.

Den tredje april var en historisk dag då Sveriges första auktoriserade lönekonsulter fick sina certifikat. Sveriges Redovisningskonsulters Förbund(SRF) har sedan 2011 arbetat fram en auktorisation för lönekonsulter för att kunna erbjuda marknaden en kvalitetssäkrad lönehantering. Under dagen var det 130 konsulter som fick ta emot certifikaten. Bland dem var Marita Kylberg och Ann-Kristin Bergström från LRF Konsult i Nässjö.
– Den elfte mars fick vi reda på att vi blivit godkända vilket var väldigt roligt. Det här är en kvalitetsstämpel som visar våra kunder att vi kan det vi säger oss kunna vilket skapar en trygghet, säger Marita.

Auktorisationen har satt en ny yrkestitel på marknaden och innebär inte bara att vi kan erbjuda en kvalitetssäkrad lönehantering. Den höjer även statusen på löneyrket, menar Ann-Kristin.
– Det är inte alla som inser att det krävs en hel del av den som ska hantera löner med alla lagar, avtal och regler. Att SRF har börjat auktorisera lönekonsulter är helt klart en markering av hur kvalificerat yrket är, säger Ann-Kristin.

För att bli auktoriserad måste man ha utbildat sig inom ekonomi. Dessutom ska man ha flera års praktiskt erfarenhet av yrket för att kunna ansöka om medlemskap hos SRF. Marita berättar att de fick göra tre delprov för att få sin auktorisation. Proven gjorde de hemma i Nässjö med tillgång till material och internet för att det skulle vara så likt verkligheten som möjligt.
– Det första provet handlade om att hitta och kunna tolka lagar om vad som gäller från fall till fall. Det andra handlade om att kunna göra olika beräkningar och det tredje var utredande frågor och scenarier, säger Marita.

Efter erhållen auktorisation måste man under varje treårsperiod ha lagt 24 timmar på aktualitetsutbildningar. Detta för att säkerställa att konsulten uppdaterar sig inom löneområdet och fortfarande uppfyller kraven för att få ett förnyat certifikat. Ann-Kristin berättar att SRF godkänner vilka utbildningar man får räkna sig till godo.

LRF Konsults vision är att bli Sveriges bästa rådgivningsföretag 2015 och man kan ju inte säga annat än att de är på god väg. Idag är de Sveriges största redovisning- och rådgivningsföretag med över 75 000 kunder. Och förhoppningsvis ökar antalet kunder nu när Marita och Ann-Kristin har kammat hem den ärofyllda titeln auktoriserad lönekonsult.> LRF Konsult i Nässjö har nyligen skapat ett erbjudande för Nässjö Näringslivs intressenter. Se erbjudandet här!