Trädgård från Linköping till Nässjö

Linköpingssonen Fredrik Johnsson med företaget Solmark Trädgårdsservice är en driven entreprenör och trädgårdsskötare som ska etablera sig i Nässjö.

Det är inte alla 21-åringar som driver eget företag, expanderar – och dessutom etablerar sig på ny ort. I februari 2011 startade Fredrik Johnsson företaget Solmark Trädgårdsservice, som utför trädgårdsskötsel i Linköping med omnejd. Detta efter att själv ha varit anställd som trädgårdsskötare och stod i valet och kvalet om han skulle jobba på som vanligt eller själv driva ett företag i samma bransch. Det blev lyckligtvis det senare alternativet: det nya företaget går bra, både ekonomiskt och om man ser till kundomdömen.

Studierna har fört honom till Nässjö varför han har god anledning att expandera verksamheten så att hans tjänster även omfattar dessa nejder.

– Det jag fokuserar på är personlig kontakt, att jag kommer ut och tittar och inte bestämmer allt över telefon. Jag har inte tänkt att det ska växa till en jättestor firma. Det är bättre att ha 3-5 personer med personlig service i varje stad istället för att ha ett stort antal personer i en stad, säger Fredrik Johnsson.

Arbetslösa närmare arbete
Det första steget är att till sommaren kunna anställa en arbetsledare i Nässjö. Förhoppningen är att kunna hitta fler medarbetare via satsningen Bryggan 2 – ett projekt där fem kommuner i samarbete med Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen söker hitta nya metoder för att stödja människor som står långt ifrån arbetsmarknaden.
– Det kan vara en inkörsport för dem som har det svårt att komma ut på arbetsmarknaden, eftersom det inte krävs en högskoleutbildning för det här jobbet. Det är själva poängen med det här, samtidigt som det är jättekul för mig att expandera, säger Fredrik Johnsson.

Under sommaren kommer han att pendla mellan Linköping och Nässjö för att på bästa möjliga sätt samordna arbetet på respektive ort.

Miljöhänsyn
Till nittio procent står gräsklippning på dagordningen för Solmark, men även annan trädgårdsskötsel i form av häckklippning och ogräsrensning finns på repertoaren.
– Gräsklippningen samordnas i varje lokalt område. På så sätt är det mer miljövänligt med tanke på transporten, och dessutom är gräsklipparen Svanenmärkt. Allt arbete utförs dagtid och är klart när kunden kommer hem, avslutar Fredrik Johnsson.

Läs mer på Solmark Trädgårdsservice webbplats.