Två Nässjöföretag i startgroparna för jätteprojekt

I dagarna gick startskottet för Nevotex största investering i företagets drygt 130-åriga historia. De befintliga lokalerna i Nässjö ska byggas om och till för att effektivisera och göra plats för företagets växande verksamhet. Totalentreprenör för hela projektet är ett annat växande Nässjöföretag, nämligen Byggkompaniet.”Vi har precis påbörjat rivningsarbetet, vilket är den första etappen i byggprojektet som beräknas hålla på i lite mer än ett år”, berättar Tommy Grahn, vd på Nevotex.


Från vänster, Tommy Grahn, Nevotex och Tobias Klaesson, Byggkompaniet.

En av de största utmaningarna i projektet är att den ordinarie verksamheten ska fortgå med oförminskad styrka under hela byggtiden.

– Tillsammans med Byggkompaniet har vi planerat hur vi ska flytta runt under det kommande året för att både byggarbetare och våra medarbetare ska kunna jobba på bästa sätt, säger Tommy Grahn. Vi inser att det kommer bli lite stökigt, men våra medarbetare är väldigt taggade. Vi vet att det kommer bli riktigt bra när det är färdigt, fortsätter han.

Smarta lösningar

Hållbarhet och miljötänk är viktiga delar i projektet, och det kanske tydligaste exemplet är att delar av takytan kommer att täckas av solpaneler.

– Vi har också valt väggmaterial som ska minimera energiförlusterna och av samma anledning kommer vi också att byta ut ett gammalt tak, säger Tobias Klaesson, arbetschef på Byggkompaniet. Maria Persson på Byggkompaniet som har stått för ritningsarbetet har även lyckats minska fasadytan jämfört med den ursprungliga planen, vilket också sparar energi, fyller Tommy Grahn i.

Att bygga om en gammal fastighet tar längre tid än att bygga nytt och ställer ofta krav på kreativa lösningar.

– Det finns utmaningar med att bygga om en äldre fastighet och man vet aldrig riktigt vad man hittar när man börjar riva, säger Tobias Klaesson. Ventilation och teknisk utrusning behöver mer utrymme idag jämfört med när de befintliga lokalerna byggdes, men jag tycker att vi har hittat en väldigt bra lösning, fortsätter han.

Första tanken på en om- och tillbyggnad föddes redan 2016, och efter ett par år av planering och förberedelsearbete är det nu alltså dags för byggstart.

– Vi känner oss väl förberedda och trygga i att vi har hittat den bästa möjliga lösningen för Nevotex på lång sikt. Vi behåller vårt attraktiva läge mitt i stan och tack vare den utökade ytan får vi möjlighet att fortsätta utveckla verksamheten utan att behöva flytta, säger Tommy Grahn.

Med nya, moderna och ändamålsenliga lokaler skapar Nevotex förutsättningar att förverkliga sina tillväxtambitioner. Men en annan, minst lika viktig tillväxtfaktor är de egna medarbetarna, och de har inte glömts bort i byggplanerna.

– Vi kommer att skapa attraktiva personalytor och en bra arbetsmiljö. Vi vill vara en arbetsgivare som man trivs att arbeta hos och som kan erbjuda både utvecklande arbetsuppgifter, trevliga kollegor och en bra arbetsmiljö, säger Tommy Grahn.

Lokalt samarbete skapar arbeten i flera branscher

Projektet är ett utmärkt exempel på en lokal storaffär som gynnar både de inblandande parterna och den lokala arbetsmarknaden.

– Det känns väldigt bra att vi har hittat en lokal entreprenör som kan utföra arbetet. Vi har ett väldigt gott samarbete och vi känner stort förtroende för Byggkompaniet, säger Tommy Grahn.

Nevotex har som långsiktig målsättning att växa med 10 procent om året och utbyggnaden kommer med stor sannolikhet att leda till att nya arbetstillfällen skapas i Nässjö.

– Det här är ett stort projekt för oss också och det kommer att leda till anställningar även hos oss, säger Tobias Claesson, Byggkompaniet.

I mars 2020 ska hela bygget stå klart och då utlovar Tommy Grahn storkalas.

– Först ska vi fira med våra medarbetare, sen slår vi på stora trumman och bjuder in alla våra kunder på inflyttningsfest, avslutar han