Ytterligare 15 bolag får möjligheten att utvecklas

Utvecklingsprojektet Growkomp har fått ytterligare fyra miljoner av Europeiska Socialfonden för att öka tillväxten och konkurrenskraften hos 15 bolag. I veckan träffades bolagen vid en bootcamp på Hotell Högland för att stärka sin innovationsförmåga. ”Det här är en unik chans för bolagen att utvecklas med hjälp av expertkonsulter”, säger Claes Johansson, vd på Nässjö Näringsliv.


Agnes Sävenstedt från Innovation 360 Group är en av huvudleverantörerna till Growkomp. Under bootcampen höll hon korta teoripass varvat med övningar för deltagarna. Bredvid Agnes står Carl-Gunnar Karlsson från Vaggeryds Näringslivsråd, projektägare.

Bland de deltagande fanns Margareta och Michael Carlsson från Solberga Station. ”Det här är riktigt kul!”, sade Margareta om en övning som utmanar en att tänka utanför boxen.

Ett annat Nässjöföretag som deltar i projektet är Kylpanel. Här ser vi Herman Södergren, försäljningschef och Christian Brännström, vd.

Under 2016–2018 hade Growkomp uppdraget att utveckla 22 bolag inom tillverkningsindustrin. Under en konferens berättade företagarna om det goda resultatet av satsningen och tack vare ytterligare medel från Europeiska Socialfonden har man kunnat förlänga projektet och erbjuda fler bolag möjligheten att utveckla sina verksamheter.

– I höstas började vi andra omgången av Growkomp med de 15 nya bolagen. Jämfört med tidigare omgång, där bolagen bara kom från tillverkningsindustrin, är dessa från helt olika branscher. Totalt är Growkomp en satsning på 12 miljoner och omsluter 37 bolag, säger Carl-Gunnar Karlsson, vd på Vaggeryds Näringslivsråd.

Vaggeryds Näringslivsråd är projektägare och driver satsningen tillsammans med näringslivsenheterna i Nässjö, Sävsjö och Jönköping. Övriga partner i projektet är Internationella Handelshögskolan, Jönköping University och Science Park i Jönköping.

Syftet med projektet är att öka tillväxten och konkurrenskraften hos företagen, genom bootcamps och företagsintern coachning.

– Företagen träffas på sex bootcamps där man får tid att jobba tillsammans internt med olika frågor. Vi tittar bland annat på jämställdheten hos företagen och hur de kan bli bättre på att attrahera, rekrytera och utveckla samt behålla sin personal. Därefter får man också runt 48 timmars företagsintern coachning, så att man verkligen kommer vidare i sina utvecklingsprocesser.

70 personer stärkte sin innovationsförmåga

Den 30-31 januari arrangerades den andra bootcampen.

– Idag har vi jobbat med de två första faserna i innovationsprocessen. Att först generera idéer och sedan välja ut bland idéerna. För att veta om en idé är bra eller inte måsta vi testa idén och begå våra misstag så snabbt och billigt som möjligt. Det är själva nyckeln för att lyckas med innovation, sade Agnes Sävenstedt, Innovation 360 Group, vid bootcampen.

Över 70 personer kom för att stärka sin innovationsförmåga. Bland dem fanns Nässjöföretagen Solberga Station och Kylpanel.

– Att få vara med i Growkomp såg vi som en jättechans. Vi hjälper andra organisationer att utvecklas, men vi behöver också hjälp, sade Margareta Carlsson, ägare för Solberga Station tillsammans med Michael Carlsson.

– Vi har många idéer och de övningar som vi har gjort idag har hjälpt oss att bli bättre på att ta tillvara dem, sade Michael.

– Vi står just nu i en utvecklingsfas och att vara med i Growkomp passade oss därför perfekt, sade Christian Brännström, vd för Kylpanel. Det här hjälper oss att avsätta tid och få stöd i processen.

– Vi ser också Growkomp som en möjlighet att nätverka med andra bolag och lära oss av varandra, tillade Herman Södergren, försäljningschef för Kylpanel.

I november arrangeras den sista bootcampen för de 15 bolagen och i januari år 2020 avslutas Growkomp.

– När Growkomp avslutas kommer företagen ha uppdaterade affärsplaner, ett utvecklat innovationsarbete och vara mer insatta i kompetens-, försörjning- och hållbarhetsfrågor, säger Thommy Johansson, affärsutvecklare på Nässjö Näringsliv.


 
Alla bolag som är med i projektet

Forserum Safety Glass
Hags
Härenvik
JSC IT-partner
Kylpanel
Lagerservice
Nevotex
Sandstedt El
Solberga Station
Stormtrivs
Svensson & Linnér
Sävjo Plastic
Sävsjö Transport
Tranås Rostfria
Westal


 

Läs mer…

>> Miljonsatsning på industriföretag gav resultat
>> Industriföretag på bootcamp i Nässjö
>> Innovation i fokus för industriföretag
>> Nu lyfter Growkomp – miljoner i utveckling till Nässjöföretag
>> Utvecklingsmiljoner till Nässjöföretag