Underjordisk inredningslycka

Nässjös bäst bevarade hemlighet öppnar dörren till ett litet Narnia.

20130114_storgatan

Mitt i centrala Nässjö, i en av stadens mest anrika fastigheter, står en dörr som är så självklar att man missar den. Den som tar sig ned för trappan till katakomberna under forna Jerrys Tobak, upptäcker en ny värld – som ett Höglandets eget Narnia. Men istället för att mötas av en faun tas man emot av Christina Brant, som förvandlat källaren till en upplevelse som skulle få självaste Kirschteiger att rodna.
– Jag går igång på detta. Min passion är byggen, det finns ingen ekonomisk plan för det här, säger hon.

Det som fram till nyligen var, låt oss vara ärliga, en sunkig källare, inhyser nu ett matrum inspirerat av ishotellet i Jukkasjärvi, ett ”Marakesh-rum” i bästa Marockostil, och en murrig bar i tegel och sten. Det började egentligen som ett rent saneringsprojekt för några år sedan. Det fanns objudna nattgäster, både tvåfota och fyrfota, och ett hisschakt behövde grävas. Lokalernas potential gick gradvis upp för fastighetsskötaren Christina Brant, som har öga för upplevelserika lokaler för mänskliga möten – något som hennes Blankefalls Loge även vittnar om. Men till skillnad från Blankefalls Loge är lokalerna på Storgatan 29 inte avsedda för kommersiellt bruk.
– Våra hyresgäster får använda våningen som festlokal. Det är lite grann i väntan på att vindsvåningen kan göras om, vilket ligger långt framåt. Om jag inte vinner på lotto, säger hon.

Var man än vänder blicken finns det genomtänkta detaljer i den lilla festvåningen. Stora delar av inredningen består av återanvänt material. Allt från lantliga foderbingar till gammal dörrplåt har använts för att skapa nygammal trivsel. Och när Christina Brant gjort historiska efterforskningar på den gamla fastigheten visar det sig att källaren faktiskt har tjänat som mötesplats även förr.
– Under tidigt 1900-tal fanns det i nuvarande Marakesh-rummet en brödbutik. Jag vet inte exakt när den upphörde, men jag har själv murat igen brödugnen längre in i lokalen.

Det ”lilla hobbyprojektet” som Christina Brant har sysselsatt sig med har pågått i flera år och har krävt lika mycket tankearbete som fysiskt arbete. Varje detalj, till minsta lampa, är genomtänkt. Och gällande belysningen har hon fått välkommen rådgivning.
– Jag har fått fantastisk hjälp av Åsa på Elkedjan, som har fått mig att tänka till på vad det är jag faktiskt behöver, det vill säga inte nödvändigtvis pråliga armaturer utan strategiskt placerade och enkla ljuskällor, säger hon.

Fastigheten ägs av Håkan Jansson Förvaltning AB, där Christina Brant är fastighetsförvaltare. Utöver källarvåningen har hon sedan några år projektlett och deltagit i all upprustning av fastigheten, från lägenhetsrenoveringar till utgrävningar av bakgården. Lägenheterna i huset som utgörs av allt från en majestätisk etagevåning till rena compact living-lyor.

Se bilder från lokalerna:

[nggallery id=57]