Via Hong Kong och London till Nässjö

”Jag har valt att vara i Nässjö”, säger Henry Forelius, Private Banking-rådgivare på Swedbank, efter år utomlands.

Han har gjort resan runt jorden, bott i världens alla hörn och hamnade i…Nässjö. För vad är väl London, Taiwan och Hong Kong i jämförelse med det småländska höglandet? Henry Forelius, Swedbanks Private Banking-rådgivare i Nässjö, tar oss med på resan.

Men låt oss ta det från början. Stockholmsbördige Henry Forelius började arbeta på bank i hemstaden under det tidiga 90-talet. Snart fick han möjlighet att under en tid arbeta på bank i London. Med mersmak av England landade han så småningom i Jönköping, där han studerade vid Internationella Handelshögskolan (IHH).
– Jag läste på Internationella Ekonomprogrammet. Det var faktiskt tack vare Jönköping som jag senare fick ytterligare internationella erfarenheter, säger han.

Så var det. Under sommaren 1998 arbetade han på SEB i Hong Kong för att sedan läsa en termin företagsekonomi, internationella relationer och mandarin i Taiwan, och senare företagsekonomi i Nya Zeeland genom ett utbyte med just Internationella Handelshögskolan i Jönköping. Via stipendier från den lokala Rotaryklubben Jönköping-June RC och Sparbanken Alfas Internationella Stipendiefond i Jönköping fick han sedan möjlighet att studera på London School of Economics and Political Science (LSE). Han kom tillbaka till London, denna gång för en längre period, och cirkeln var sluten.
– Året i London på LSE var helt sagolikt. Jag var mycket engagerad i skolan, inte minst som vice ordförande i skandinaviska föreningen. Tack vare mitt engagemang på LSE fick jag bland annat åka till New York och till FN-högkvarteret för att träffa de brittiska, amerikanska, tyska och svenska FN-delegationerna, säger han.

Det man bör veta om i sammanhanget är att LSE är ett av Europas, ja till och med ett av världens, mest prestigefyllda universitet. Det är känt som en plantskola för framgång – bland annat finns 17 nobelpristagare bland forna studenter och fakultetsmedlemmar. Med andra ord öppnar LSE dörrar som få andra universitet lyckas med.
– Tack vare mitt engagemang för LSE så blev jag utvald 2008 till ordförande för LSE Alumni Association Sweden, vilket har gett stora privilegier. Bland annat fick jag äran att träffa Prins Charles och Hertiginnan av Cornwall i den brittiska ambassadörens residens i Stockholm i mars i år, i samband med firandet av Prins Charles mammas diamantjubileum som drottning.

Men Henry Forelius bana har inte bara gett honom spännande möten med människor. Han har framförallt samlat på sig en bred kompetens. Efter att ha arbetat för bland annat HSBC i Stockholm och London, SEB i Hong Kong, amerikanska Citibank och schweiziska Translink i London och studier i Taiwan, Nya Zeeland, Jönköping, London och Stockholm – har han åter landat i Jönköping och arbetar i Nässjö som Private Banking-rådgivare.
– Jag har valt att vara i Nässjö därför att kunderna upplever det som ett stort värde med den fysiska och lokala närvaron av och tillgängligheten till sin bankkontakt. Det här är ett av de absolut roligaste jobben man kan ha på en bank. Det är fantastiskt kul att träffa spännande människor.

Men vad innebär det då att vara Private Banking-rådgivare?
– Jag etablerar och utvecklar nära relationer med och servar ett antal Nässjö-kunder som ofta är familjeägda eller ägarledda bolag och dess ägare. Jag bygger lokala team kring varje kund/familj och med ”one point of entry”, det vill säga ett telefonnummer, en mailadress, för att förenkla vardagen för bankens kunder. Det är verkligen ett fantastiskt jobb med nya frågeställningar och utmaningar hela tiden. Och jag strävar efter att överträffa en förväntansbild – att jag levererar något som kunderna aldrig hade tänkt eller förväntat sig av sin bankkontakt.

Private Banking-rådgivarens roll är med andra ord att bistå inom en rad olika områden: kapitalförvaltning, försäkrings- och pensionsfrågor, skattefrågor, ägarplaneringsfrågor och legala frågor. Med nya kunder börjar man ofta med att titta inom det juridiska området (både med associationsrätt och familjerätt).
– Ofta har man som företagare inte tagit tag i legala frågor rörande sitt företag och/eller sin familjesituation – kompanjonavtal, aktieägaravtal, testamente, äktenskapsförord, samboavtal och liknande. Det är av stor vikt att man tar tag i dessa frågor.

Men efter alla dessa äventyr i den ”stora världen”, längtar man aldrig ut igen?
– Jag är öppen för att arbeta utomlands igen, men för närvarande är det inte aktuellt. Jag förstår väldigt väl hur bra vi har det här hemma. Jag stormtrivs verkligen, avslutar Henry Forelius.